Home»Pulse»Puls grada»FESTIVAL SLOBODNA ZONA: Prvi put filmovi “na crti”

FESTIVAL SLOBODNA ZONA: Prvi put filmovi “na crti”

4
Shares
Pinterest Google+

Dvanaesto izdanje festivala Slobodna Zona održaće se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 10. do 15. novembra. Publika će imati priliku da vidi 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta, a film “Neruda” reditelja Pabla Laraina otvoriće festival 10. novembra u 20:00 časova u sva tri grada istovremeno.

Okosnicu programa, kao i prethodnih godina, čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije – od rata u Siriji (dokumentarni film “Ukleti” sirijske rediteljke Live Jazji o ljudima zarobljenim u ruševinama sirijskih gradova) i njegovih posledica (Berlinski pobednik “Požar na moru”, Đanfranka Rosija) do zastrašujuće perspektive globalnog sajber rata u koji je svet već zakoračio (“Zero Days”).

Neruda/ Photo: imdb.com
Neruda/ Photo: imdb.com

Program Ženska linija predstavlja dva izuzetna filma o nasilju i prevazilaženju lične i kolektivne traume – junakinje filmova “Zamka za snove” i “Žene plešu sećanja” na ličnom primeru pokazuju kako se kroz stvaralački čin i društvenu akciju može doći do prava i slobode.

Glumica Melani Loren i aktivista Siril Dion u filmu “Sutra” istražuju da li je kasno i još uvek moguće menjati svet i šta svako od nas kao pojedinac može da učini na putu promene.

Pismo podrške rediteljke Kim Loginoto

Photo: Facebook @slobodnazona
Photo: Facebook @slobodnazona

Kim Longinoto, rediteljka divnog, otrežnjujućeg, empatičnog i osnažujućeg filma “Zamka za snove” šalje festivalu Slobodna zona pozdrave i podršku iz Londona uz želju da cela manifestacija protekne u najboljem redu.

Njen dokumentarni film nas uvodi u svet ljudskog i seksualnog trafikinga, u skriveni svet prostitutki Čikaga kroz vizuru Brende, jedne od žrtava, a biće prikazan u okviru programa Ženska linija 11. novembra u 15:00 časova u Dvorani kulturnog centra Beograda i 12. novembra u 19:30 časova u Art bioskopu Kolarac

Bespuća Luizijane u kojima na obali umirućeg jezera, u nekoj vrsti kažnjeničke kolonije preživljava grupa autsajdera (“Uncertain”) i tročlana porodica koju u betonskoj pustinji Pjongjanga greje sunce Velikog Vođe (“Pod suncem”) samo su dva najudaljenija pola između kojih je razapeto čovečanstvo – svojim filmovima autori i autorke na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni svedoče da su nada, kreativnost i mogućnost promene korak koji nas deli od slične sudbine.

Najvažnija novina u 12. godini festivala je da Slobodna Zona od ove godine dobija takmičarski karakter, pa će se filmovi iz ovogodišnje selekcije takmičiti za nagrade stručnog žirija za Najbolji angažovani film u Međunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji i nagradu Human rights žirija. O nagradama će odlučivati javne ličnosti koji se u svojim profesijama aktivno bave afirmacijom ljudskih prava i ličnim primerom aktivno doprinose dijalogu u sredinama iz kojih dolaze.

Nagrada za Najbolji film u okviru selekcije 14+ koju dodeljuje srednjoškolski žiri je prirodna posledica dugogodišnje saradnje Slobodne zone sa profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola širom Srbije – mladići i devojke koji će birati najbolji film iz selekcije 14+ već imaju i gledalačkog i volonterskog iskustva sa prethodnih izdanja festivala.

Publika 12. festivala Slobodna Zona će, kao i do sada, odlučivati kojih 5 filmova će narednog proleća ići na turneju po gradovima Srbije.

Još jedan kuriozitet ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prilika da se publika upozna sa gostima Slobodne Zone, filmskim profesionalcima i umetnicima iz celog sveta. Svakog festivalskog dana od 12:00 časova, u Muzičkoj kući Metropolis biće organizovana Kafa sa autorom, druženje i dijalog o uzbudljivim filmovima i važnim temama kojima se oni bave.

Festival Slobodna Zona održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojkvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin grad u Nišu.

Festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Grad Beograd.

Previous post

AMERIKO, ŠALILI SMO SE... VIDOVITI SIMPSONOVI: Pre 16 godina predvideli pobedu Trampa

Next post

Zemlja Gruva i Gordan Kičić vam predstavljaju "Vucibatinu"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *