Ršum otvorio 21. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

0
90
Ljubivoje Ršumović/ Photo: Promo
Oglasi

U Narodnom pozorištu u Užicu sinoć je počeo Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, koji je otvorio naš književnik Ljubivoje Ršumović.

– U svetskoj teatarskoj umetnosti Šekspir predstavlja jedinstven slučaj – dramskog pisca bez škole, koji je postao škola za dramske pisce. U našoj pozorišnoj muci Užice predstavlja jedinstven primer kako se entuzijazmom i posvećenošću održava, već dvadeset godina, pozorišno učilište, sa uvek postojanim M na početku te reči. Bez muke nema nauke, kaže naš narod – između ostalog rekao je Ršumović.

Festival je počeo predstavom “Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića. A posle predstave koja je trajala više od dva sata, u kojoj je predstavljen život ćuprije na Drini, odnosno sve njene žrtve i vremena od momenta kada se gradila, od “danka u krvi” pa sve do krvavih sukoba u Bosni početkom devedesetih godina, publika je dala ocenu 4,29 i nagradila glumce višeminutnim aplauzom.

Kokan Mladenović/ Photo: Promo
Kokan Mladenović/ Photo: Promo

Reditelj Kokan Mladenović je rekao da je ova predstava rezultat dvomesečnog intezivnog rada i dodao – Zajedno sa ovim ansamblom imali smo čast da istražujemo taj neverovatan roman i otvorili mnogo tema, improvizovali, poigrali se. Predstava je rezultat zajedničkog istraživanja i krajnji rezultat zajedničkog posla. Etički gledano to jeste Andrićevo delo, ali ono što se izgovara to jeste naše. Kada reditelj dođe na talasnu dužinu pisca, kada se poistoveti sa njegovim moralnim i etičkim vrednostima, a u tome je bio i čitav ansambl u istraživanju, onda se može dopisiviati, prepisivati, odbacivati, a da to u suštini ostane Andrić sam.

Glumac Milovan Filipović, rekao je da gaji jake lične emocije, naročito prema ovoj predstavi koja se odigrala u Užicu.

Milovan Filipović / Photo: Promo
Milovan Filipović / Photo: Promo

– Ja sam Mokrogorac, a Mokrogorcima je Višegrad najbliži grad. Kao dete sam imao jako dobrog drugara Muslimana, sa kojim se družio sve do samog polaska u gimnaziju. Nakon što su se desili ovi ratovi, on se preslio u Španiju i više se nikada nismo videli. Jako bih voleo da ga vidim, jako bih voleo da on pogleda ovu predstavu – rekao je Filipović.

Pre festivala u holu pozorišta je otvorena 20. izložba užičkog umetničkog fotografa Radovana Vujovića Baje, koji iz godine u godinu izlaže fotografije sa prethodnog festivala.

– Od prve do poslednje sve predstave su inspitrativne za fotogrfisanje. Kako se festival menjao, menjala se koncepcija predstava, menjala se scenografija, ali u svakom slučaju su bile inspirativne za sve ovo vreme – rekao je Vujović.

Z.G.

“BEZ PREVODA”: U UŽICU 21. JUGOSLOVENSKI DRAMSKI FESTIVAL

LIGA POZORIŠNIH DŽENTLMENA

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime