“Put za Kujumbu” pobednik KRAF-a, publika glasala za “Vrtlog”

0
23
Put za Kujumbu/Photo: Promo

Film “Put za Kujumbu”, reditelja Miroslava Savića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, proglašen je za najbolji na ovogodišnjem Kragujevačkom festivalu angažovanog, antiratnog i akademskog filma – KRAF 2016.

Žiri u sastavu Dejan Dabić (predsednik), Milan Nikodijević i Hadži Zoran Đorđević, na osnovu 17 odgledanih filmova sa filmskih akademija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, u obrazloženju navodi da je aktuelnu temu sa ovih prostora, autor – veštim dramaturškim postupcima, promišljenim rediteljskim rukopisom i dobrim izborom glumaca – gotovo insajderski, prikazao generacijski gorući problem, odlaska mladih iz Srbije.
Drugu nagradu dobio je film “Jedna noć”, reditelja Strahinje Savića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, uz obrazloženje: “Naizgled jednostavna, a slojevita kamerna drama o ženskom prijateljstvu čiji su likovi dočarani svedenim, a opet sugestivnim glumačkim sredstvima”.

Treća nagrada pripala je filmu “Čovjek čelične volje”, reditelja Amara Spahića, u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a obrazloženje žirija je: “Potresni dokumentarni film o junaku koji snagom volje i uz pomoć nepokolebljive majke, uspeva da nadoknadi fizički hendikep, ostvaren u dobroj tradiciji dokumentarističke škole sa naših prostora”.

Vrtlog/Photo: Promo
Vrtlog/Photo: Promo

Sve odluke donete su jednoglasno, a pored stručnog žirija, glas je imala i publika. Ove godine priznanje publike odlazi filmu “Vrtlog”, rediteljke Emilije Gašić, u produkciji Akademije umetnosti u Beograda.

M. B.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime