11. evropski kongres Međunarodne federacije muzičara

0
19
Photo: Press centar UNS

U Beogradu će se od 4. do 6. novembra 2016. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sindikata muzičkih umetnika održati 11. evropski kongres Međunarodne federacije muzičara – FIM.

[accordion title=’Međunarodna federacija muzičara ‘]Međunarodna federacija muzičara (FIM) osnovana 1948. godine,  je međunarodna organizacija koja okuplja organizacije muzičara, sindikate, udruženja i profesionalne asocijacije i trenutno broji oko 70 članova iz 60 zemalja iz celog sveta.

FIM čine tri regionalne grupe: za Afriku (FIM-AF, Afrički FIM komitet), za Latinsku Ameriku (GLM, Latinoamerička grupacija muzičara: i za Evropu ( Evropska FIM grupa)

Glavni fokus FIM-a je zaštita ekonomskih, socijalnih i umetničkih interesa muzičara koje zastupaju sindikati i udruženja.

Glavne aktivnosti FIM-a vode ka:

– Unapređivanju rada organizacija muzičara u svim zemljama

– Stvaranju federacija muzičkih sindikata u svetu, unapređivanje i jačanje međunarodne saradnje

– Promovisanje nacionalnih i internacionalnih inicijativa u  zakonodavstavima koje štite interes muzičara

– Sklapanje ugovora sa drugim međunarodnim organizacijama u interesu muzičke profesije i sindikalne zaštite

– Objavljivanje statističkih podataka koji se odnose na muzičku profesiju i pružanje takvih informacija članovima udruženja i sindikata

– Moralnoj i materijalnoj podršci članovima sindikata u zaštiti sindikalnih interesa muzičara, u odnosu na profesiju i u saglasnosti sa ciljevima FIM-a

– Održavanje međunarodnih kongresa i konferencija

FIM blisko sarađuje sa Međunarodnom organizacijom rada, UNESKO i Svetskom organizacijom za zaštitu intelektualne svojine, kao i sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom i Savetom Evrope.[/accordion]

Kongresu će prisustvovati preko 50 delegata iz 27 zemalja od kojih neke učestvuju po prvi put, i isto toliko predstavnika institucija kulture, predstavnika udruženja muzičara, sindikata i nevladinog sektora.

Teme kongresa su:

-Zaštita izvođačkih i autorskih prava muzičara u uslovima digitalizacije

-Zdravlje muzičara i ukazivanje na profesionalna oboljenja muzičara

-Odnos s medijima i medijske strategije institucija kulture, sindikata i udruženja u cilju povećavanja vidljivosti profesije muzičara

-Problemi u upravljanju institucijama kulrure i profesionalizacija menadžerskih kadrova

-CITES program zaštite muzičkih instrumenata koji sadrže elemente od plemenitih materijala zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta

-Transport instrumenata avio kompanijama i problemi u vezi s rukovanjem instrumentima idr.

Na kongresu će govoriti predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Sindikata muzičkih umetnika, direktori institucija kulture, predstavnici muzičkih udruženja, Međunarodne federacije muzičara kao i gosti, profesori Univerziteta u Edimburgu, Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu, Specijalne bolnice Sokobanja i drugi.

Boris Postovnik, predsednik SMU/Photo: Press centar UNS
Boris Postovnik, predsednik SMU/Photo: Press centar UNS

Najavljeni govornici/učesnici: Džon Smit ( Velika Britanija) – predsednik Međunarodne federacije muzičara, Benoa Mašuel (Francuska) – generalni sekretar Međunarodne federacije muzičara, Gerald Mertens (Nemačka) – Izvršni direktor DOV i urednik časopisa Das  Orchester, Smita Keria (Velika Britanija) – Univerzitet u Edimburgu, Marina Brokanova (Rusija) – Sindikat muzičkih umetnika Rusije, Vladimir Dekić (Srbija) – Direktor Ansambla narodnih pesama i igara KOLO i Smiljka Isaković (Srbija) – Udruženje muzičkih umetnika Srbije.

U okviru kongresa biće izvedena kamerna opera “Mantis Religiosa” kompozitorke Milice Ilić, 4. novembra 2016. u Mikser Hausu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime