Počasna zvezda Holivuda za Šarla Aznavura

0
74
Photo: wikipedia.org
Oglasi

Francuski šansonjer jermenskog porekla Šarl Aznavur dobio je počasnu zvezda Holivuda koju mu je uručila jermenska zajednica u Los Anđelesu, preneli su francuski mediji.

Francuska televizija Frans 24 i list Figaro preneli su da je Aznavur dobio zvezdu poput onih na trotoaru Holivudskog Bulevara, gde je “staza slavnih”.

Zvezda u obliku plakete je priznanje muzičaru koje mu je, uz saglasnost Holivudske komore, dodelila jermenska zajednica u Los Anđelesu za doprinos širenju vrednosti jermenske kulture.

Aznavur je 2009. godine postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije – odakle je poreklom, i Švajcarske – gde sada živi. Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka.

– Godinama dolazim u Holivud, mnogo sam radio u SAD jer je to zemlja šou biznisa – rekao je muzičar koji u 93. godini i dalje drži koncerte.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine. Poznat je po jedinstvenom melanholičnom tenoru koji s lakoćom postiže najdublje i najviše tonove.

Glumio je u više od 60 filmova, komponovao je 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodato je više od 100 miliona nosača zvuka s njegovim pesmama.

Njegove napoznatije šansone su “La Boheme”, “Toi et moi”, “The Sound of Your Name” s Lajzom Mineli, “She”, “Que c’est triste Venise”, “Qui”, “Et pourtant” i “Une vie d’amour” s Mirej Matje.

Izvor: Beta.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime