Home»Muzika»Spomenik Roriju Galageru u centru Belfasta

Spomenik Roriju Galageru u centru Belfasta

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Spomenik jednom od najvećih gitarista svih vremena, bluz –rockeru Roriju Galageru biće podignut kod dvorane Ulster (Ulster Hall), u Bedford Streetu u centru Belfasta. Ovu odluku je doneo Belfast City Council’s Planning Committee i samo se još čeka službena potvrda veća pa da počne realizacija projekta.

Replika Rorijeve gitare, Dablin/ Photo: wikipedia
Replika Rorijeve gitare, Dablin/ Photo: wikipedia

Na samoj dvorani Ulster, u kojoj su koncerte držale brojne svetske zvezde, pre deset godina je u čast Galagera,  koji je i sam tu često nastupao, postavljena spomen ploča.

Vilijam Rori Galager je rođen 2. marta 1948. godine, a preminuo je 17. jula 1995 od posledica bolesti jetre. Sahranjen je na groblju St. Oliver’s, blizu Kork Sitija u Irskoj, a nadgrobna ploča je replika nagrade koju je dobio 1972. godine u kategoriji “International Guitarist of the Year”.

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Ozbiljnu muzičku karijeru je započeo 1966. godine u bendu Taste s kojim je tokom četiri godine snimio dva studijska albuma, a posle toga je nastavio kao solo izvođač s nekoliko pratećih postava.

Koliko je bio uticajan gitarista dokazuje i priča, koja je po nekima istinita, a po drugima neproverena anegdota, da je Džimi Hendrisk na pitanje kakav je osećaj biti najbolji gitarista na svetu odgovorio: “Ne znam, pitajte to Rorija Galagera.”

Izvor: Muzika.hr

Previous post

Laguna proglašena za izdavača godine na Sajmu knjiga

Next post

Maestro Jovan Kolundžija na Kolarcu: 50 godina na koncertnoj sceni

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *