Spomenik Roriju Galageru u centru Belfasta

0
29
Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Spomenik jednom od najvećih gitarista svih vremena, bluz –rockeru Roriju Galageru biće podignut kod dvorane Ulster (Ulster Hall), u Bedford Streetu u centru Belfasta. Ovu odluku je doneo Belfast City Council’s Planning Committee i samo se još čeka službena potvrda veća pa da počne realizacija projekta.

Replika Rorijeve gitare, Dablin/ Photo: wikipedia
Replika Rorijeve gitare, Dablin/ Photo: wikipedia

Na samoj dvorani Ulster, u kojoj su koncerte držale brojne svetske zvezde, pre deset godina je u čast Galagera,  koji je i sam tu često nastupao, postavljena spomen ploča.

Vilijam Rori Galager je rođen 2. marta 1948. godine, a preminuo je 17. jula 1995 od posledica bolesti jetre. Sahranjen je na groblju St. Oliver’s, blizu Kork Sitija u Irskoj, a nadgrobna ploča je replika nagrade koju je dobio 1972. godine u kategoriji “International Guitarist of the Year”.

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Ozbiljnu muzičku karijeru je započeo 1966. godine u bendu Taste s kojim je tokom četiri godine snimio dva studijska albuma, a posle toga je nastavio kao solo izvođač s nekoliko pratećih postava.

Koliko je bio uticajan gitarista dokazuje i priča, koja je po nekima istinita, a po drugima neproverena anegdota, da je Džimi Hendrisk na pitanje kakav je osećaj biti najbolji gitarista na svetu odgovorio: “Ne znam, pitajte to Rorija Galagera.”

https://www.youtube.com/watch?v=9Ky7pmnF9WQ

Izvor: Muzika.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime