Laguna proglašena za izdavača godine na Sajmu knjiga

0
30
Sajam knjiga/Photo: LAguna.rs

Izdavačka kuća Laguna proglašena je za Izdavača godine na 61. Beogradskom sajmu knjiga.

U obrazloženju žirija se navodi da “Laguna godinama zauzima vodeće mesto među izdavačima po broju izdanja i broju autora ovenčanih najznačajnijim književnim nagradama (Nobel, Buker, NIN i dr.). Laguna u podjednakoj meri promoviše domaće i strane prozne pisce kao i popularnu knjigu kojima održava interes široke čitalačke publike. Posebnu pažnju poklanja literaturi za decu i mlade.“

Vlasnik Lagune Dejan Papić je prilikom uručenja zahvalio na nagradi i izrazio zadovoljstvo što Laguni pripada ovo važno priznanje u godini kada obeležava osamnaest godina postojanja.

– Nagrada za izdavača godine je samo potvrda da je Laguna na pravom putu i da su prepoznati naši napori da održimo i promovišemo knjigu. Posebno mi je drago što ova nagrada dolazi u godini kada se Laguna našla među tri najbolja izdavača na svetu na Londonskom sajmu knjiga – rekao je Papić.

Photo: Laguna.rs
Photo: Laguna.rs

Laguna je najveći izdavač na našim prostorima koji objavljuje više od 350 naslova godišnje. Najveći domaći i svetski pisci objavljuju knjige u Laguni, a zahvaljujući lancu knjižara Delfi gotovo svaki veći grad u Srbiji ima knjižaru po svetskim standardima.

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je, odlukom žirija, knjigama “Putopisi” Grigorija Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda i “Srbija, gradovi, opštine, naselja” prof. dr Stevana M. Stankovića, koje su objavili Službeni glasnik i Pravoslavna reč.

Najbolje dečje knjige su “Najlepše pesme za decu” Nenada Simonovića (Tanesi) i “Lola – pas detektiv” Une Babić (Interpres).

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je suizdavačima JU Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i JU Službeni glasnik RS za izdavanje knjige “Petar Kočić – S planine i ispod planine i druga proza” i Književna zadruga srpskog narodnog vijeća Podgorica za delo “Apoteoza srpskim guslama” Dejana Tomića.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delima: “Hrišćanstvo i islam” Vladete Jerotića (Ars Libri, Beograd), “Mihajlo Pupin – najveći hrišćanin među naučnicima” grupe autora (Fondacija Mladen Selak i Preporod, Beograd) i “Hermeneutika kao politika” Stenlija Rozena (Akademska knjiga, Novi Sad).

Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna
Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna

Specijalno priznanje za knjigu dodeljeno je knjizi “Venac od trnja za Danila Kiša” Milivoja Pavlovića (Službeni glasnik) i trotomnom izdanju “Vizantijsko nasleđe i srpska umetnost 1-3” grupe autora (Srpski komitet za vizantologiju, Službeni glasnik, Vizantološki institut SANU), dok je Specijalno przinanje za izdavača ponela Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva za ediciju “Povelja”.

Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodeljena je ediciji “Ars Techne” Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Jani Vuković za opremu knjiga izdavačke kuće Arete iz Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime