Festival Dani Danila Lazovića četvrti put u Priboju

0
43

Deset godina nakon što nas je napustio jedan od najpoznatijih glumaca koje je naša umetnička scena imala, Danilo Lazović, u Priboju se u njegovu čast održava četvrti po redu festival Dani Danila Lazovića od 2. do 5. novembra 2016.

Ove godine festival će trajati četiri dana, umesto prošlogodišnjih tri, i ugostiće najeminentnije dramske umetnike, predstaviti bogat program i pokušaće da još više afirmiše govorenje poezije.

Gost glumac: Gorica Popović/ Photo: Promo
Gost glumac: Gorica Popović/ Photo: Promo

Festival otvara izložba “Bard među bardovima”, nakon čega će publika biti u prilici da uživa u programu glumca Jugoslovenskog dramskog pozorišta Nebojše Milovanovića, “Stand down sa Nebojšom Milovanovićem”.

Drugi dan rezervisan je za monodramu “O glumatanju” Slobodana Ćustića, našeg proslavljenog glumca i direktora Beogradskog dramskog pozorišta i program “Priboj kroz kulturu i umetnost”.

Danilu u čast/ Photo: Promo
Danilu u čast/ Photo: Promo

Trećeg dana pored radionice “Stilovi govorenja poezije”, večernji program obeležiće “Danilu u čast”, program u kojem će naši poznati umetnici pričati o Danilu i govoriti poeziju. Učestvuju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta:  Ljiljana Blagojević. Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Vuk Kostić, Kalina Kovačević i domaćin festivala Mihailo Laptošević.

Četvrti dan obeležiće nadmetanje studenata glume iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, u govorenju poezije. Studente će ocenjivati stručni žiri u sastavu: prof.dr Radovan Knežević, predsednik žirija, prof. Emina Muftić, prof. Tihmir Stojanovski, prvakinja Ateljea 212 Dara Džokić i prošlogodišnji pobednik Strahinja Blažić.

Stručni žiri/ Photo: Promo
Stručni žiri/ Photo: Promo

Gost glumac ovogodišnjeg festivala biće prvakinja Ateljea 212 Gorica Popović, dok će muzički gost biti Bilja Krstić. Festival će na ovoj večeri predstaviti i pobednika trećeg “Internet konkursa u govorenju poezije”.

Pobednik festivala poneće prestižnu nagradu “Povelja Danilo Lazović” i novčani deo u iznosu od hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljatvom predsenika opštine Priboj. Osnivači fetsivala su Dom kulture “Pivo Karamatijeć” i Zavičajni muzej Priboj, a pod pokroviteljstvom opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime