“IZA HORIZONTA” Otvorena izložba posvećena Lazi Ristovskom

0
214
Laza Ristovski/Photo: Zoran Trbović

Izložba “Iza horizonta” otvorena je 19. oktobra u Mikser Housu u čast muzičara Laze Ristovskog, a u susret istoimenom koncertu koji će biti održan 9. novembra u Sava Centru.

– Sticajem okolnosti Laza i ja smo isto godište, na neki način smo stupili na scenu u isto vreme, ja kao mladi saradnik emisije “Veče uz radio”, a Laza kao perspektivni klavijaturista, koji je svirao u grupi Bezimeni, koji je sa samo 17 godina, kao neko ko se pojavio na sceni bio zaista kompletan muzičar –  rekao je Tanjugu muzički kritičar Petar Janjatović.

Izložba o Lazi Ristovskom/Photo: PR
Izložba o Lazi Ristovskom/Photo: PR

Janjatović se seća, da je Ristovski jako mlad “uleteo” u veoma bitne sastave kao što su Smak i Bijelo dugme i dodao da je postigao ozbiljnu karijeru i da je jednostavno odrastao u javnosti.

Neverovatna je količina ploča u čijem stvaranju je on učestvovao, rekao je Janjatović i dodao da je bio jedan od onih ljudi koji su uvek nasmejani.

 – Kao afirmisani klavijaturista, kako ga se seća basista Yu grupe Žika Jelić, Ristovski je bio muzičar koji vlada “Hammond” orguljama – rekao je Jelić

Photo: Facebook/ Laza Ristovski
Photo: Facebook/ Laza Ristovski

Lazina ćerka Sanda Ristovski Grlić rekla je da joj je puno srce zbog činjenice da je ideja da se sačuva uspomena na Lazu i njegovu muziku našla uporište u svim njegovim istinskim prijateljima i najvažnijim saradnicima i da će se ovakav koncert desiti samo 9. novembra i više nikada.

Inače, među 25 fotografija izloženih u Mixeru nalazi se i crtež sa Lazinim likom koji je nacrtala u ranom detinjstvu.

Otvaranju je, pored mnogih istaknutih muzičara jugoslovenske scene (Kornelije Kovač, Aleksandar Saša Lokner, Milan Đurđević, Nikola Čuturilo…) prisustvovao i veliki broj posetilaca. Klavijaturista Aleksandar Saša Lokner je Tanjugu rekao da su Laki i on jedno vreme vozili “bajseve” od Zemunskog keja do Ušća i da su na tom putu skovali plan i snimili zajednički album.

Izložba o Lazi Ristovskom/Photo: PR
Izložba o Lazi Ristovskom/Photo: PR

Izložba će biti otvorena do 9. novembra, a posetioci će imati priliku da vide 25 fotografija iz različitih životnih perioda ovog istaknutog muzičara, kao i instrumente koji su bili deo scenografije i koncerata grupe Smak i Bijelo dugme.

Autorski, umetnički video radovi Ivana Grlića, prate ovu izložbu, a određene sekvence tih radova će se naći u dokumentarnom filmu “Iza horizonta” posvećene ovom umetniku.

Podsećamo, najznačajniji Lazini saradnici na čelu sa GoranomBregovićem, Alenom Islamovićem, prijatelji iz grupe Smak, Kiki i Piloti, Neverne Bebe, Yu grupa, Kepa& Free Spirits, Aleksandar Lokner, Vasil Hadžimanov, Zana, Boki Milošević, Bilja Krstić, Ogi Radivojević, Gis maj Es, Nikola Čuturilo Čutura, Kornelije Bata Kovač, Johnny Ranković, glumac Lazar Ristovski i mnogi drugi podsetiće publiku 9. novembra u Sava Centru na opus i značaj ovog velikog umetnika kroz osvrt na njegove najpoznatije hitove jugoslovenske rok, instrumentalne i filmske muzike. Karte se mogu se kupiti na blagajni Sava Centra kao i u Gigstix prodajnoj mreži.

Tanjug/Headliner.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime