Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma slavi 10. rođendan

0
34

kraf1

Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma), koji će se održati od 25. do 29. oktobra, tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje kojima će biti proslaviti 10. rođendan.

– Odlučili smo da rođendan proslavimo spojivši nekoliko umetnosti tokom pet dana trajanja festivala. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika “Devojka iz grada” posvećenoj glumici Sonji Savić, književnoj večeri na kojoj će Slobodan Šijan predstaviti svoju knjigu “Filmus”, kratkom pozorišnom performansu i koncertu grupe “Vesele osamdesete”. U takmičarskom delu festivala, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) predstaviće se sa ukupno 17 filmova – najavljuju organizatori.

kraf

Prve tri nagrade, kao i do sada, dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima i da posle svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine, organizatori će uz pomoć i podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju uručiti nagradu “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac. Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu “Kad su veliki bili mali”.

M.B.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime