Home»Pulse»Puls grada»Na Planetu Džez slećemo 26. oktobra

Na Planetu Džez slećemo 26. oktobra

1
Shares
Pinterest Google+

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2016. predstavlja 32. Beogradski džez festival, pod sloganom Planeta Džez (Planet Jazz). U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru.

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom džezu.

Antonio Serano/ Photo Facebook @antonioserranomahalo
Antonio Serano/ Photo Facebook @antonioserranomahalo

Tokom pet dana u glavnom programu u Domu omladine Beograda nastupiće muzičari koji dolaze iz latinskih zemalja, iz Italije, Španije, Portugala, Brazila, Kube i iz Francuske. U ponoćnom programu, akcenat je stavljen na novu skandinavsku školu, pa će se beogradskoj publici predstaviti najbolji savremeni sastavi iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Veliki koncerti u Sava Centru ilustrovaće dve posebne tendencije u savremenom džezu – jednu koja vodi ka popularizaciji ove muzike, i drugu koja vodi ka novim umetničkim vrhuncima kroz ukrštanje umetnika raznih generacija. Tako ćemo 27. oktobra imati priliku da čujemo dva nova velika imena čija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa: Avišaj Koen i njegov Trio iz Izraela, kao i zvezdu flamenko džeza, Antonia Serana iz Španije, virtuoza na usnoj harmonici.

Sledećeg dana, 28. oktobra, nastupaće dva umetnika koji su stvarali današnji zvuk džez muzike na revolucionarnim albumima iz sedamdesetih godina prošlog veka, pre svega sa Majlsom Dejvisom: bubnjar Džek Didžonet i basista Dejv Holand, obojica sa svojim ovogodišnjim vizionarskim projektima. Zaokružujući deo svojih karijera i najavljujući smenu generacija, oba će na scenu izaći praćeni briljantnim sastavima u kojima glavne uloge igraju najbolji savremeni američki muzičari mlađe generacije.

Photo: Facebook.com/ Szilard Mezei
Photo: Facebook.com/ Szilard Mezei

Čast da otvori Beogradski džez festival imaće posebno naručen projekat našeg istaknutog džez pijaniste  Vlade Maričića, sa specijalnim gostom Brajanom Linčom iz SAD, dok se festival završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeia, preko Ščime Trija do Konzilijuma. Ovoj retrospektivi mogućnosti domaćih snaga pridružiće se i Vesnu Pisarović iz Hrvatske, sa projektom “Great Yugoslav Songbook” u kome atraktivni avangardni internacionalni sastav predstavlja novu džez stilizaciju klasičnih jugoslovenskih šlagera iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDžF u manifestacije od posebnog značaja. Tradicionalno, BDžF će i ove godine imati podršku  brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja. Ulaznice za 32. Beogradski džez festival su u prodaji preko EVENTIM mreže i na Blagajni Sava Centra.

 

Previous post

TAMARA SAVIĆ, ČELISTKINJA SVETSKIH ZVEZDA "EXSLUSIVE STRINGS": Kako sam iskulirala Majkla Bublea...

Next post

Braća Kavalera u Domu omladine: Back To The Roots

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *