BUDUĆNOST JE STIGLA, Slovenci konstruisali – lebdeći gramofon

0
66
Lebdeći gramofon/Photo: MAG-LEV Audio Promo
Lebdeći gramofon/Photo: MAG-LEV Audio Promo

Ekipa mladih slovenačkih preduzetnika konstruisala je prvi “lebdeći gramofon” na svetu i počela je da sakuplja novac za finansiranje njegove proizvodnje na preduzetničkoj platformi za start-up projekte Kickstarter.

Preduzeće Mag-Lev Audio svojim proizvodom cilja na pasionirane audiofile, odnosno ljubitelje klasičnih vinil ploča i njihovog zvuka.

“Lebdeći gramofon” obezbeđuje najčistiji zvuk s klasičnih gramofonskih ploča od vinila, jer ploča lebdi u vazduhu pomoću posebnog magnetnog jastuka, zbog čega ne dolazi do mehaničkih oštećenja nosača zvuka.

– Udružili smo naše preduzetničko iskustvo i mladalačku inovativnost – rekao je na predstavljanju projekta Davorin Furlan, jedan od osnivača firme.

Lebdeći gramofon/Photo: MAG-LEV Audio Promo
Lebdeći gramofon/Photo: MAG-LEV Audio Promo

– Dok smo slušali ploče i razmenjivali poslovne ideje, palo nam je na pamet pitanje zašto na gramofonu ploča ne bi lebdela, što se činilo čudnom zamisli, ali se pokazalo da je to tehnički izvodljivo – dodao je.

Posle nekoliko testiranja napravili su prototip koji ima sve funkcije klasičnog gramofona, osim što ploča nije položena na kućište aparata nego levitira u vazduhu.

Za Kickstarter su se odlučili jer smatraju da preko te platforme mogu da postignu veću prepoznatljivost svog proizvoda, a misle da bi masovnija proizvodnja bila zanimljiva ljubiteljima starog gramofonskog zvuka.

Gramofon MAG-LEV Audio ima automatski regulisanu ručku i gramofonsku glavu i priključak preko kojeg se korisnik može da se poveže s audio sistemom.

Zbog osetljivosti vinil ploča programiran je tako da se na kraju reprodukcije ručica automatski podigne, što ploču čuva od ogrebotina i produžava životni vek gramofonske glave.

Pritiskom na dugme može se kao i kod klasičnih aparata menjati brzina reprodukcije sa 33 na 45 obrtaja u minuti.

A kad nestane struja, ugrađeni UPS sistem omogućava da se gramofon zaustavi na siguran način, a ploča i aparat postave u početni položaj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime