Home»Kultura»Pismo podrške Novom Sadu i Novosađanima

Pismo podrške Novom Sadu i Novosađanima

0
Shares
Pinterest Google+

Uoči ceremonije proglašenja Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, Rade Šerbedžija je poslao pismo podrške kandidaturi  Novog Sada za ovu evropsku titulu. Prenosimo vam tekst pisma u celosti.

Čini mi se da gotovo ne postoji idealniji grad da bude prestonica evropske kulture od Novoga Sada… Već po svome geografskom položaju, istorijskoj ulozi, miješanom stanovništvu i nekoj posebnoj energiji koju posjeduju gradovi u kojima su se različitosti jezika, mentaliteta i religija stoljećima isprepletale i nadopunjavale, Novi Sad je mjesto u kome je internacionalizam ljudskosti našao pravo tlo…

Ovdje su se stoljećima njegovale kulture Srba i Hrvata i Mađara i Austrijanaca i Slovaka i Rumunja i Jevreja i Roma, a u zadnjih stotinjak godina i Crnogoraca i Hercegovaca i Ličana, pa čak i još nekih preostalih Folkdojčera… Novi Sad je sinonim za pjesmu, te su bunjevačke tambure, srpske harmonike i mađarske violine u zadnjih 200 godina kreirale tu tako posebnu starogradsku muziku… Novi Sad ima i jednog od najvećih jugoslovenskih trubadura, Đorđa Balaševića, koji, svojom svevremenskom poezijom, već skoro 50 godina spaja sve narode i narodnosti, kulture i religije od Triglava do Đevđelije… Novi Sad je bio i kolijevka suvremenog Jugoslavenskog teatra, čije su Sterijine Pozorišne Igre bile najsvjetlija pozornica Južnih Slovena.

Novi Sad je već godinama poznat po svome slavnome Exitu, koji je organiziran od grupe mladih novosadskih studenata, a koji je svojim značajem  postao i jedan od najživljih centara i muzičkih festivala u Evropi… Novi Sad  ima i posebnu publiku koja je upravo zbog svoje multietičnosti i multikulturalnosti odnjegovana kao jedna od najgostoljubljivijih publika koja ima podjednako razumijevanja i za klasičnu i za konceptualnu  muziku… I za klasično i avangardno pozorište… U jednu riječ, Novi Sad je idealno mijesto da postane Evropskom Pozornicom kulture za 2021. godinu… I da ne budem političan, ali ipak da i to kažem: Nakon Rijeke, koja je s pravom izabrana da bude domaćin evropskim umjetnicima 2020. godine, lijepo je i pravedno da to postane i Novi Sad 2021.

Tako će svijetla evropske zajednice pomoći da se otjeraju i raziđu mrakovi, koji su ove naše prostore, početkom 90-ih godina, pa sve do današnjih dana, zavijali u tamu…

Previous post

Bob Dilan dobitnik Nobeleove nagrade za književnost 2016.

Next post

Čudna stvar, Del Arno slave 30. rođendan, a ljuti su...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.