Home»Kultura»Odjahao Bitef “na leđima mahnitog bika”…

Odjahao Bitef “na leđima mahnitog bika”…

Predstavi "Urnebesna tama" reditelja Dušana Davida Paržižeka, u produkciji Burgteatra iz Beča, odlukom međunarodnog žirija, dodeljen je Grand Prix "Mira Trailović" 50. Bitefa

0
Shares
Pinterest Google+

Jubilarni 50. Bitef pod sloganom “Na leđima mahnitog bika” svečano je zatvoren izvođenjem predstave “Nad grobom glupe Europe” Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka) u Madlenijanumu. Tokom devet dana trajanja festivala, u glavnom programu izvedeno je 12 predstava koje su se bavile temama kao što su katastrofa izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama, projektovanje poželjne slike tih kultura, konstruisanje stereotipa…

Urnebesna tama/ Photo: Georg Hochmuth
Urnebesna tama/ Photo: Georg Hochmuth

Žiri 50. Bitefa u sastavu: Jun Čeo Kim iz Južne Koreje (predsednik žirija), Aleksandar Denić iz Srbije, Tomas Irmer iz Nemačke, Aleksandra Jovićević iz Srbije i Femi Osofisan iz Nigerije, razmotrio je svih 12 predstava i doneo odluku da samo četiri zavređuju da budu razmotrene za neku od nagrada. Od te četiri je, velikom većinom, odlučeno da Grand Prix  “Mira Trailović” bude dodeljen predstavi “Urnebesna tama” reditelja Dušana Davida Paržižeka, u produkciji Burgteatra iz Beča.

Specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” žiri je ravnopravno dodelio dvema predstavama: “Sviti Br.2”  Žorisa Lakosta i “Enciklopedije reči”, u produkciji Ešel 1:1 (Pariz), koja je dodeljena jednoglasno, i predstavi “Jašući oblak”, reditelja i producenta Rabi Mruea (Liban), koja je dodeljena većinom glasova. U obrazloženju žiri je istakao da je predstava “Svita Br. 2”  proširila granice dokumentarnog teatra svojom hrabrom, intenzivnom i kreativnom upotrebom ljudskog glasa, dok je predstava Jašući oblak dokazala kako snažan politički stav može da preraste u estetski doživljaj.

Međunarodni žiri 50. Bitefa/ Photo: Jovo Marjanović
Međunarodni žiri 50. Bitefa/ Photo: Jovo Marjanović

Politikin žiri u sastavu Ana Tasić, predsednik, Dijana Milošević, Iva Milošević, Borka Golubović Trebješanin i Radojica Džunić, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja 39. “Politikina nagrada” za najbolju režiju na Bitefu dodeli Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu “Urnebesna tama”, Burgteatra iz Beča.

Žiri je obrazložio da Paržižekova režija spretno i razigrano scenski izražava složena značenja Locove drame, savremene, pomalo naivne, vrlo ironične i politički prilično nekorektne avanturističke pripovesti koja odražava nagomilane apsurde postkolonijalnog sveta. Rediteljski izbor da četiri glumice igraju različite muške likove je intrigantan, pojačava scensku teatralnost i uspostavlja jaču gledalačku distancu prema događajima. A, po oceni publike, najbolja predstava 50. Bitefa je “Svita br. 2”.

 

 

Previous post

Demi Lovato i Keti Peri VS Tejlor Svift i "ekipa"

Next post

Beogradska jesen u znaku "Jeseni samuraja"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *