“Kuća od soli”, Miomira Petrovića, napeti triler smešten u vreme Drugog svetskog rata

0
127
Photo: Facebook/ Miomir Petrovic
Oglasi

“Kuća od soli” Miomira Petrovića je uzbudljiv triler u kojem umetnost igra važnu ulogu u vihoru Drugog svetskog rata. Ovo je i roman o tragičnoj usamljenosti pojedinca u dramatičnim istorijskim okolnostima. Sredinom tridesetih godina prošlog veka jedan neobičan čovek započinje neizvesnu avanturu po Mediteranu.

Photo: Promo
Photo: Promo

Arsenije Martinović, Srbin i katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, angažovan je na prikupljanju umetničkih dela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Tokom svojih trgovačkih i diplomatskih aktivnosti on postaje aktivni svedok turbulentnih istorijskih događaja: uspona fašizma, asimilacije nacionalnih manjina u Italiji, kontradiktornih postupaka obaveštajne službe Kraljevine Jugoslavije i atentata na kralja Aleksandra.

Kako bi zaštitio deo svoje umetničke kolekcije, knez Pavle Arsenija šalje na tajnu misiju u Severnu Afriku pred sam početak rata. Kao čuvar umetničkog blaga, prinuđen je da menja identitete koji mu omogućavaju nesmetani pristup Francuzima, Italijanima i Nemcima tokom previranja za prevlast nad Saharom.

Složenom narativnom strukturom i čvrstom dramaturškom matricom, rafiniranim osećanjem za melanholično, poniranjem u prelomni trenutak 20. veka u kome je dotadašnji svet prestao da postoji, “Kuća od soli” je metafizički pogled na umetnost i njenu ulogu u istoriji… i roman o samoći. “Kuća od soli” u mnogo čemu objedinjuje dosadašnja stilska i narativna kretanja Miomira Petrovića kao pripovedača.

Novi roman Miomira Petrovića “Kuća od soli” naći će se od srede, 5. oktobra u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca. 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime