Home»Pulse»Puls grada»“Gete fest” u Kulturnom centru Beograda

“Gete fest” u Kulturnom centru Beograda

Peto izdanje festivala počinje o6. i trajaće do 12. oktobra, a za to vreme beogradska publika će biti u prilici da pogleda 12 filmova novije nemačke produkcije

0
Shares
Pinterest Google+

Projekcijom ostvarenja “Pozdravi iz Fukušime” rediteljke Doris Deri, biće otvorena revija nemačkog filma “Gete fest” pod sloganom “Reality Bites”. Matijas Miler Vifering selektor revije i direktor Gete instituta u Beogradu naglasio je da različite teme poput odrastanja, seksualnih identiteta, migracija, izbeglištva karakterišu nemačku svakodnevicu, pa tako i filmove koji će biti prikazani u Beogradu.

Pozdravi iz Fukušime/ Photo: imdb.com
Pozdravi iz Fukušime/ Photo: imdb.com

 – Dokumentarni pristup stvaranju igranih filmova je prisutniji nego ikad. Najbolji primer za to je film “24 nedelje” Ane Zore Berahed koji je ušao u nemačke bioskope prošle nedelje. Mlada rediteljka je angažovala medicinsko osoblje umesto glumaca da bi dočarala dramu glavne protagonistkinje koja u trudnoći saznaje da će dete koje nosi imati veliki hendikep – kazao je Miler Vefering.

On je dodao da će film “Pozdravi iz Fukošime” na otvaranju “Gete festa” pred publiku doneti sudar različitih kultura u tragičnim okolnostima nuklearne katastrofe.

– To je veoma lep, estetičan film rađen u crno- beloj tehnici, sa izuzetno uspelom muzikom. U njemu obe glavne junakinje moraju da se izbave iz kaveza vlastitih sećanja – napomenuo je Miler Vefering.

Stefan Arsenijević, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, iz programa “Gete festa” izdvojio je ostvarenje “Fak ju Gete 2” koji je u Nemačkoj pogledalo skoro 2,5 miliona ljudi.

Fak ju Gete 2/ Photo: imdb.com
Fak ju Gete 2/ Photo: imdb.com

– To je urnebesna komedija još luđa od prvog dela. Mesto radnje filma je Tajland tako da egzotični ugođaj za publiku neće izostati – kazao je Arsenijević.

Osim filmskih revija po kojima je Kulturni centar Beograda prepoznatljiv, Arsenijević je najavio i organizovanje različitih izložbi vezanih za film u redoviranom prostoru ispred bioskopske sale. Ulaznice za “Gete fest” mogu da se nabave od danas na blagajni Kulturnog centra Beograda.

Filmovi iz programa “Gete festa” biće prikazani u Novom Sadu od 13. do 19. oktobra i u Nišu od 24. do 29 oktobra.

Previous post

THE GOUSTER – OBJAVLJEN "IZGUBLJENI ALBUM" Dejvida Bouvija iz 1974. godine

Next post

Svi u Kragujevac na "Joakimfest"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *