Home»Film»Slovenija hoće svoju “Igru prestola”, uveli milion i po evra godišnje stimulacije za strane filmske produkcije

Slovenija hoće svoju “Igru prestola”, uveli milion i po evra godišnje stimulacije za strane filmske produkcije

0
Shares
Pinterest Google+

Stranim filmskim producentima koji odluče da snimaju u Sloveniji vlada će vraćati četvrtinu ukupnih  troškova produkcije, a smisao odluke koju je u utorak potvrdio parlament jeste promovisanje domaćeg turizma.

Sredstva za isplatu podsticaja stranim filmadžijama osigurana su u posebnoj stavci državnog proračuna, a za te namene će se izdvajati milion i po evra godišnje.

Obrazlažući predlog vlade o stimulisanju stranih producenata koji se odluče da snimaju na Bledu, u Piranu, Postojnskoj pećinii i na drugim atraktivnim lokacijama, ministar za kulturu Tone Peršak rekao je da slične stimulacije za sineaste ima većina evropskih država koje tako na tržištima gde se filmovi emituju pojačavaju zanimanje stranih turista.

Rekao je da je za to najbolji primer uspeh Dubrovnika u kome poseta turista svake godine raste, između ostalog i zato jer ga prepoznaju kao mesto gde je snimana svetski popularna serija “Igra prestola”.

Previous post

Lenin "Pick Up" sluša ceo region, a vi?

Next post

Počela trka za MTV nagrade: Elemental, Luce, S.A.R.S., Siddharta ili Toni Zen

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *