Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

0
141
Oglasi
Ringišipl/Photo: printscreen
Ringišipl/Photo: printscreen

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe”, srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i “Bićemo prvaci sveta”, reditelja Darka Bajića, u kome se igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus “Radiovizija” u produkciji RTS-a i “Platforme”, u glavnom programu “Ringišpil” Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma “Dijamant za Baju Kaliforniju” Koste Ristića, najavila je kuća “Kovacic & Spaic”.

Dnevnik mašinovođe/Photo: Promo
Dnevnik mašinovođe/Photo: Promo

Na programu će biti i film “Izgubljen u Jermeniji” nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika “Zlatne palme” za kratki film, zatim “Buger crvena”, narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana “Negde lepa”, svetska premijera filma Levona Minasiana “Bravo virtuozo” i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela “Izgubljeni raj”, američka premijera filma Davida Safariana “Topla zemlja, hladna zima”.

Bićemo prvaci sveta/Photo: Šromo
Bićemo prvaci sveta/Photo: Šromo

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

– Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo – izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a. Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, tranšeksualnim i rasnim predrasudama.

– Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa – rekao je Zupanc. Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca. Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima “Gospodar prstenova”, “Pirati sa Kariba” i drugim holivudskim ostvarenjima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime