IMA 25 I MNOGO JE LJUT… a bio je mnogo slatka beba na omotu čuvenog Nirvaninog albuma

0
43
Spenser Elden/Photo: Facebook.com

Eldenov otac je bio asistent na snimanjima, pa je tako upoznao Vedla, koji je imao ideju da za Nirvanin novi album uslika bebe na plivanju. Ipak, izdavačkoj kući nije se dopala nijedna fotografija koju je uradio, pa su izabrali onu na kojoj je samo petomesečni Elden. Kasnije je dodata udica na koju je zakačena novčanica od jednog dolara, kako bi izgledalo kao da beba pokušava da je zgrabi.

Roditeljima dečaka tada je plaćeno 200 dolara, a snimanje je trajalo oko 15 sekundi.

Spenser Elden/Photo: Facebook.com
Spenser Elden/Photo: Facebook.com

Album “Nevermind” postigao je ogroman uspeh, a ova fotografija postala je jedna od najprepoznatljivijih omota muzičkih albuma svih vremena, uz albume “Dark Side of the Moon” Pink Flojda, i “Abbey Road” od Bitlsa.

Elden danas ima 25 godina i mnogo je ljut mladi čovek.

– Malo je glupo što dajem intervjue o tome, jer ja nisam imao nikakve veze sa tim, ali istovremeno sam i zaslužan za to. Prilično je čudno biti deo tuđeg uspeha – priznao je ovaj mladić, koji danas živi u Los Anđelesu sa majkom, uzgaja paradajz i bavi se umetnošću. Na grudima je istetovirao reč “Nevermind”, ali je pomalo ogorčen zbog ove fotografije.

– Čudno je. Svi koji su imali veze sa tim albumom zaradfili su gomilu novca. Osećam se kao da sam ja jedini preostali delić grandž roka. Živim u maminoj kući i vozim jeftin auto.

Elden nikad nije upoznao dvojicu članova Nirvane koji su još živi, Dejva Grola i Krisa Novoselića, iako je više puta pokušavao da ih kontaktira. Čak je pokušao da pokrene sudski postupak protiv izdavačke kuće “Geffen Records” kako bi dobio nekakvu novčanu nadoknadu, ali nije uspeo.

– Teško je kad čujete koliko para je tu u pitanju. Kada odem na neku utakmicu, pomislim: “Čoveče, svi ovde su verovatno videli moj penis.” Osećam se kao da su povređena moja ljudska prava – kaže ovaj mladić, ali dodaje da mu se omot, kao umetniku, zapravo veoma sviđa.

NIRVANA FOREVER – 25 GODINA PESME KOJA JE PROMENILA ROKENROL

10 POTPUNO OTKAČENIH I GENIJALNIH OBRADA NIRVANINE GENERACIJSKE HIMNE

 

Spenser Elden/Photo: Facebook.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime