Home»Muzika»Flashback»Na današnji dan rođene su dve muzičke legende – Džon Koltrejn i Rej Čarls

Na današnji dan rođene su dve muzičke legende – Džon Koltrejn i Rej Čarls

0
Shares
Pinterest Google+

Džon Vilijam Koltrejn rođen je 23. septembar 1926. godine u Severnoj Karolini. Bio je džez saksofonista  čuven po svojoj sviračkoj virtuoznosti i neprestanom pomeranju granica džeza.

Džon Koltrejn / Photo: Facebook
Džon Koltrejn / Photo: Facebook

Krajem četrdesetih, Koltrejn je počeo da svira u orkestru Dizi Gilespija, a 1953. se pridružio grupi Džoni Hodžiza. Prvi veliki korak u svojoj karijeri napravio je 1955. kada je zamenio Soni Rolinsa u “prvom velikom kvintetu” Majlsa Dejvisa, 1957. udaljen iz benda zbog zavisnosti od heroina. Posle lečenja od zavisnosti, pridružio se bendu Telonijusa Monka. Za ovaj period, Koltrejn je govorio da je mu bio presudan u životu. Godine 1958. Vratio se kod Majlsa Dejvisa i na albumima “Milestones” (1958.) i “Kind of Blue” (1959.) postao najpoznatiji tenor saksofonista svog vremena.

Svoj prvi bend (kvartet) osnovao je 1960. godine i u njemu je počeo da svira sopran saksofon i da se kreće ka slobodnom džezu. Ipak, najveću slavu je doživeo sa svojim “klasičnim kvartetom”, koga su sačinjavali: pijanista Mekoj Tajner, kontrabasista Džimi Gerison i bubnjar Elvin Džouns. Sa ovim bendom je 1964. snimio jedan od svojih najznačajnijih albuma, “A Love Supreme”. Koltrejn je umro 1967. godine od raka jetre.

Rejmond Čarls Robinson rođen je 23. septembra 1930. Godine u Olbeniju u Džordžiji. Počeo je da gubi vid još u petoj godini, a sa sedam godina je potpuno oslepeo. Tada ga je majka poslala u Floridsku školu za slepe i gluve, gde je stekao solidno obrazovanje i gde je i zavoleo muziku. Napustio je školu posle majčine smrti i ya život je zarađivao kao putujući muzičar. Sa sedamnaest godina je otišao u Sijetl gde nastupa po raznim klubovima. Karijera mu kreće uzlaznom putanjom i krajem 1948. godine snimio je prvu ploču.

Rej Čarls/ Photo: Facebook
Rej Čarls/ Photo: Facebook

Rej Čarls je bio jedan od začetnika soula koji je nastao kombinacijom ritam i bluza, gospela i bluza, a obradu pesme “America the Beautiful” nazivaju klasikom.Najveći uticaj na njegovu muziku imali su tadašnji džez, bluz, ritam i kantri muzičari: Art Tatum, Net King Kol, Luj Džordan, Čarls Braun i Luj Amstrong.

Frank Sinatra ga je prozvao “jedinim pravim genijem u show biznisu”, a 2004. godine časopis Rolling Stone ga je svrstao na deseto mesto svoje liste “100 najvećih umetnika svih vremena”, a 2008. na drugo mesto liste “100 najvećih pevača svih vremena”.

Bio je veliki protivnik rasizma i nasilja nad crnačkim stanovništvom u Americi. 1961. Godine je otkazao koncert jer su u dvorani bila posebno obeležena sedišta za belce a posebno za crnce. Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Nadživelo ga je 21 unuče i pet praunučadi. U 73. godini umro je na Beverli Hilsu od bolesti jetre.

Previous post

Pre 67 godina Boss je Born In The U.S.A.

Next post

Anđeli na Novom Beogradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *