Home»Muzika»Danijel Rajskin – stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije

Danijel Rajskin – stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije

Paralelno sa izborom Gabrijela Felca za novog šefa-dirigenta, Beogradska filharmonija je imanovala Danijela Rajskina za stalnog gostujućeg dirigenta, od naredne sezone 2017/18

0
Shares
Pinterest Google+

Imenovanje Danijela Rajskina predstavlja veliko pojačanje za celokupni filharmonijski tim. Iako različitih zaduženja, Rajskin će zajedno sa šefom-dirigentom, Gabrijelom Felcom, raditi na poboljšanju kvaliteta orkestra.

Danijel Rajskin/ Photo: Facebook
Danijel Rajskin/ Photo: Facebook

– Pozicija stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije je rezultat i potvrda uzajamne posvećenosti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Veoma sam počastvovan što, stupajući na ovu funkciju, zvanično postajem član porodice Beogradske filharmonije, iako se tako osećam već duže vreme – rekao je dirigent Rajskin povodom imenovanja.

Za prvu sezonu na novoj poziciji Rajskin najavljuje interesantne programe u nameri da se što više istražuju nove teritorije. Za orkestar koji se zajedno sa svojom publikom toliko razvio i napredovao u poslednjih deset godina, smatra da se očekuju što smeliji i izazovniji programi, jednako kao i dela standardnog repertoara i negovanje zajedničke slovenske tradicije.

O Danijelu Rajskinu...
Danijel Rajskin jedan je od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije. Rođen je i odrastao u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio na čuvenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Postepeno se preorijentisao ka karijeri dirigenta. Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora među kojima su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula. Obavljao je funkciju šefa-dirigenta Rajnske filharmonije u Koblencu (2005. – 2016. god), kao i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u polјskom gradu Lođu (2008. – 2015. god). Već deset godina redovno sarađuje sa Beogradskom filharmonijom sa kojom je kroz rad na repertoaru širokog dijapazona, ostvario uzajamno poštovanje, razumevanje i prijateljstvo.

– Počastvovan sam što sam stekao poverenje vrsnih muzičara, veštog menadžmenta kao i filharmonijske publike koja me već odlično poznaje. Razvojna strategija orkestra je odgovornost šefa-dirigenta, ali je naš zajednički cilj da vodimo orkestar u istom pravcu, i umetničkim planiranjem udružimo snage u pronalaženju pravog balansa između repertoara koji je potreban orkestru, a koji će da predstavlja osveženje i podstakne radoznalost publike. Zato što Beogradska filharmonija ne pristaje na rutinu – izjavio je Rajskin.

Rajskin je nedavno predvodio orkestar Beogradske filharmonije na prvom zajedničkom gostovanju u Moskvi, u čuvenoj Sali Čajkovski na otvaranju koncertne sezone Moskovske filharmonije, kada je ostvaren izuzetan uspeh.

Danijel Rajskin/ Photo: Promo
Danijel Rajskin/ Photo: Promo

Od mnogih angažmana Danijela Rajskina u sezoni 2016/17 izdvajaju se nastupi sa Simfonijskim orkestrom iz Vinipega, Štutgartskom filharmonijom, Ruskim državnim simfonijskim orkestrom Svetlanov i Ruskom nacionalnom filharmonijom, Virtemberškom filharmonijom, Rajnskom filharmonijom, Madridskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Marinski i mnogim drugim.

Previous post

DETE S DRUGE PLANETE! Pojačajte zvuk i... osmeh na lice

Next post

Grad ogledala dolazi u Beli grad

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *