Home»Pulse»Puls grada»Beogradska filharmonija – “10 000 stvari” za početak sezone

Beogradska filharmonija – “10 000 stvari” za početak sezone

Nova koncertna sezona Beogradske filharmonije pod nazivom "Samo muzika – jer doživljaj nema cenu", počinje u petak 23. septembra, i to koncertom iz ciklusa "Za zaljubljene" u Kolarčevoj zadužbini

0
Shares
Pinterest Google+

Koncert “Za zaljubljene” otvara kompozicija “10 000 stvari” naše istaknute kompozitorke Aleksandre Vrebalov i njenog partnera i kolege Džona Kinga, nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije.

– Radeći na “10.000 stvari” želeli smo da istražimo ideje o autorstvu, svojini i kreativnom procesu bez definisanog “ja”, preispitujući koncept individualosti i ličnog stila u umetnosti. Naše zajedništvo je tako postalo suštinski deo metoda rada na komadu – objašnjavaju autori kojima je posebno uzbudljiva bila činjenica da će se njihovi individualni muzički izrazi stopiti i stvoriti sasvim nov, poseban jezik.

Photo: Promo
Photo: Promo

– Suštinski kvaliteti koje smo negovali u procesu stvaranja “10.000 stvari” su prihvatanje, poverenje, radoznalost, mašta, otvorenost i radost – rekli su kompozitori.

Pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, filharmonijski “zaljubljenici” uživaće još i u “Nokturnu” iz opere “Udaljeni zvuk” Šrekera, kao i u simfonijskoj interpretaciji “Frančeske da Rimini” Čajkovskog, ovekovečene u Danteovoj “Božanstvenoj komediji”. Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar predstavlja jedno od najlepših dela za ovaj instrument, a čuveni Kolja Blaher nekadašnji koncertmajstora Berlinske filharmonije, će ga izvesti na svom Stradivariju.

Photo: Promo
Photo: Promo

Novu koncertnu sezonu obeležava projekat pet porudžbina srpskim kompozitorima kojim Beogradska filharmonija želi da da svoj doprinos razvoju savremene srpske muzike. Izabrani su autori različitih generacija i stilskih opredeljenja koji su za Beogradsku filharmoniju stvorili dela u skladu sa tematskim ciklusima koji će obeležiti filharmonijsku sezonu 2016/17.

U sezoni 2016/17 Filharmonija nastavlja da svira “Za zalјublјene”, “Za početnike”, “Za znalce”, “Za avanturiste” i “Za megalomane”. Celokupna koncertna sezona je rasprodata, a nakon velikog uspeha sa ciklusom ponovljenih koncerata “Filharmanija-zato što jednom nije dovoljno”, i u ovoj sezoni Beogradska filharmonija ponovo predstavlјa svoj izbor najinteresantnijih programa.

Previous post

"The Beatles: Eight Days a Week - Godine Bitlmanije" – Novi dokumentarac o Bitlsima

Next post

Foto avantura: Po velikom svetu - stvarno malim automobilima

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *