DISTORZIJA ORGAZMA – Turneja povodom 30 godina od kultnog albuma

0
39

Prepun hitova kakvi su “Debela devojka”, “Ja sam težak kao konj”, “Ne postojim”, “Kapetan Esid”…”Distorzija” (1986, Jugoton) važi za jedan od najboljih jugoslovenskih rok albuma, i spada među najuspešnije u dugoj karijeri Električnog orgazma.

Photo: Branko Gavrić
Photo: Branko Gavrić

– Jako se radujemo da ćemo svirati kompletnu “Distorziju”, jer je to svakako jedan od mojih omiljenih albuma benda. Zapravo, nikad nismo svirali ceo album i ovo će biti jedinstvena prilika da ljudi čuju te pesme uživo, i to od prve do poslednje, redosledom koji je bio i na originalnom izdanju – kaže frontmen Srđan Gojković – Gile.

[tabs]

[tab title=”Orgazam pre Distorzije” icon=”iconic-info”]Ravnopravno podelivši sa Idolima i Šarlo Akrobatom kultni album “Paket aranžman” (1981), Električni orgazam je nakon toga objavio pank-novotalasni prvenac “Električni orgazam” (1981), psihodelični “Lišće prekriva Lisabon” (1982) i album obrada “Les Chansones Populaires” (1983), pre nego što će “Kako bubanj kaže” (1984) označiti kraj prve faze rada beogradskog benda.[/tab]

[/tabs]

 

Običaj izvođenja uživo značajnih albuma već postoji u svetu, pa su tako Rolling Stones na primer svirali ceo “Sticky Fingers”, Lou Reed “Berlin”… -Koliko je meni poznato to kod nas još niko nije u radio, pa mi je drago i to što će Orgazam biti među prvima sa takvom vrstom projekta – ističe Gile.

Photo: Branko Gavrić
Photo: Branko Gavrić

Na  koncertu u Beogradu, kao i na ostalima na turneji, koja počinje 30. septembra u Tvornici u Zagrebu (gradu u kome je album snimljen), a sledi Pogon kulture u Rijeci 1. oktobra… bend će pored 11 pesama sa “Distorzije” izvesti i ostale velike hitove iz svoje dugogodišnje karijere.

[tabs]

[tab title=”Distorzija Orgazma” icon=”iconic-info”]Nakon odlaska klavijaturiste Ljube Đukića u Ameriku, gitarista, pevač i glavni autor Srđan Gojković-Gile u novoj inkarnaciji Orgazma opredelio se za bazični rok zvuk sa dve gitare, basom i bubnjem. Uz starog bubnjara Gorana Čavajdu-Čavketa, Giletu su se pridružili gitarista Branislav Petrović-Banana i basista Zoran Radomirović-Švaba.

Gile je već u jesen 1985. časopisu Džuboks objašnjavao šta donosi album, koji će svetlost dana ugledati u proleće sledeće godine za Jugoton.- Zvaće se “Distorzija” i imaće 11 pesama. Zvuk će biti strašno dobar i različitiji od svih ploča koje smo do sada izdali… Sve je sad nekako čvršće… Hoćemo da zvučimo nekako razbijački. Od 11 pesama, deset će biti brze i kratke. Jednostavno, sve su baš PESME.

“Distorzija” je snimana u rano proleće 1986. godine u Zagrebu u produkciji Gileta i Ivana Pike Stančića. Upečatljiv i originalan omot “Distorzije” uradio je slikar Radovan Hiršl (1946-2015).[/tab]

[/tabs]

 

Ulaznica za beogradski koncert Električnog orgazma košta u pretprodaji 1.200 dinara preko mreže Eventim. Ulaznica će od 1. decembra 1.500 dinara, a na dan koncerta 1.700 dinara.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime