Dokumentarac “Moraće prvo da nas ubiju” na Festivalu “Paralelne vizije” u Domu omladine

0
103
Photo: Promo
Oglasi

Među igranim filmovima na ovogodišnjem festivalu “Paralelne vizije”, našli su se biografski film, o kralju brazilskog soula – “Tim Maja”, zatim najnoviji, kontraverzni film, o životu Nine Simon, sa Zoi Saldanjom, u naslovnoj ulozi, kao i jedan tipičan mjuzikl “Urbana porodica“. Prava poslastica za ljubitelje mančesterske indie scene i benda Stoun Rouzis stiže sa filmom “Spajk Ajland”, a posebnu vrednost selekciji daje “Hunky Dory”, svojevrsna filmska adaptacija legendarnog albuma “Uzvodna boja”, sa elementima komedije, te suptilan i asocijativan film, izrazito umetničkog karaktera – “Uzvodna boja”. U selekciji dokumentarnih, između ostalog, tu su i priča o istoriji rok muzike, odnosno o Bitlsima – “Dobra stara Frida”, te socijalno-ekološki paragvajski film “Filharmonija s deponije”.

Film "Moraće prvo da nas ubiju"/ Photo: Promo
Film “Moraće prvo da nas ubiju”/ Photo: Promo

Film BBC-jeve autorke Džoane Švarc (Johanna Shwartz), “Moraće prvo da nas ubiju”, predstavlja najpotresniji filmski dokument u selekciji prvog Festivala muzičkog filma “Paralelne vizije”, a na programu je u sredu, 14. septembra od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Film "Moraće prvo da nas ubiju"/ Photo: Promo
Film “Moraće prvo da nas ubiju”/ Photo: Promo

Ovaj dokumentarac prikazuje surovu svakodnevicu Malija, nekada zemlje raskošne kulture, a pre svega bogatog muzičkog nasleđa, dok je danas tamo na snazi džihadistički režim koji je, između ostalog zabranio i muziku, u svim formama. Rediteljka filma, Džoana Švarc, objašnjava zašto se opredelila baš za ovu temu i šta je i sama doživela, snimajući u zaraćenim područjima Malija.

Festival “Paralelne vizije” zajednički organizuju Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Cena ulaznice za filmske projekcije je 250 dinara i prodaju se na Blagajni Doma omladine Beograd.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime