Home»Pulse»Najave»Sećanje na Majkla Ćimina

Sećanje na Majkla Ćimina

Retrospektiva slavnog reditelja i scenariste Majkla Ćimina, biće održana od 9. do 15. septembra u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke i prikazaće svih sedam njegovih dugometražnih igranih filmova

0
Shares
Pinterest Google+

Publika u Svečanoj sali nove zgrade Jugoslovenske kinoteke moći će ponovo da na velikom ekranu vidi kultni film “Lovac na jelene” (1978), kontroverzna “Vrata raja” (1980), sjajni debitantski “Kalibar 20 za specijaistu” (1974), neo-noir “Godina zmaja” (1985) i druge filmove koje je ovaj autor snimio u periodu od 1974. do 1996. godine.

"Lovac na jelene"/ Photo: Promo
“Lovac na jelene”/ Photo: Promo

Autor filmova “Lovac na jelene” koji je obeležio istoriju kinematografije i “Vrata raja” koji je uspeo da bankortira mejdžor studio, Majkl Ćimino, preminuo je, 2. jula 2016. godine. Bio je jedan od simbola “Novog Holivuda” i američkog filma sedamdesetih godina XX veka. Njegova karijera je imala brojne uspone i padove ali je uvek bila zasnovana na bezuslovnoj podršci svojim delima i autorskom pristupu filmovima – odbijao je kompromise i uvek je imao složen odnos sa producentima.

"Godina zmaja"/ Photo: Promo
“Godina zmaja”/ Photo: Promo

Iako je posle “Vrata raja” nastavio da snima filmove povukao se u potpunosti iz javnosti i posvetio pisanju knjiga. U tom periodu kružile su brojne kontrovrezne priče o njegovom životu. Objavio je tri romana i tek je u poslednjih osam godina počeo da se pojavljuje na festivalima širom sveta predstavljajući restaurisanu verziju filma “Vrata raja” koji je nakon gotovo dve i po decenije uspeo da nađe put do publike i da bude sagledan u jednom novom svetlu, koje je uspelo da istakne majstorstvo Ćimina u ovom, ipak, epohalnom delu.

Prošle godine je dobio poslednje veliko priznanje na festivalu u Lokarnu (Locarno), Zlatnog geparda za karijeru.

Previous post

Malo poznate fotke iz rock'n'roll istorije

Next post

"Alone" - poklon fanovima The Pretendersa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *