Home»Film»“ZEMLJA BOGOVA” – svetska premijera novog Paskaljevićevog filma u Torontu

“ZEMLJA BOGOVA” – svetska premijera novog Paskaljevićevog filma u Torontu

0
Shares
Pinterest Google+

 

Novi film proslavljenog srpskog sineaste Gorana Paskaljevića, drama “Zemlja bogova” (Dev Bhoomi), imaće svetsku premijeru 10. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Ova indijsko-srpska koprodukcija, u festivalskoj najavi opisana kao “vizuelno očaravajuća priča smeštena u udaljeno selo na Himalajima”, biće prikazan u selekciji “Masters”, uz ostvarenja Andžeja Vajde, Vima Vendersa, Kristijana Munđiua, Pedra Almodovara, Kim Ki-duka, Karlosa Saure, Ulriha Zajdla.

Zemlja bogova, Goran Paskaljević/Photo: .sansebastianfestival.com/Iñaki Pardo
Zemlja bogova, Goran Paskaljević/Photo: .sansebastianfestival.com/Iñaki Pardo

Prema sinopsisu, nakon povratka Rahula, koga glumi Viktor Banerdži, u rodno selo, oživljavaju mračne uspomene i raspiruju se stare svađe.

Njegov povratak iz Velike Britanije prouzrokuje pometnju među seljanima, koji mu nisu oprostili grehe iz prošlosti. Rahul mora da se suoči sa svetom punim predrasuda, u kome žene nemaju pravo da odlučuju o vlastitim sudbinama.

Paskaljević potpisuje scenario i režiju, a direktor fotografije je Milan Spasić.

U okviru selekcije “Short Cuts” festivala u Torontu za nagradu se takmiči 44 naslova iz čitavog sveta, a među njima i dva filma srpskih rediteljki.

Zemlja bogova, Goran Paskaljević/Photo: fcs
Zemlja bogova, Goran Paskaljević/Photo: fcs

Premijeru će imati kratki srpsko-kanadski film “Flafi” Li Filipovski i nagrađivani kratki film “Tranzicija” Milice Tomić, dok se četrnaestominutna kanadsko-srpska koprodukcija “Čudne vizije priviđanja” Rajana Ferka našla u selekciji eksperimentalnih filmova “Wavelengths”.

“Flafi” prati sudbinu srpske porodice koja namerava da se odseli u Kanadu, ali čiji planovi bivaju dovedeni u pitanje kada se na vratima njihovog malog stana pojavi ogromni meda. Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Srđan Miletić i devojčica Helena Jakovljević.

Nakon prikazivanja u Lokarnu i trijumfa u Sarajevu gde je osvojio nagradu “Srce Sarajeva”, kratki film “Tranzicija” stiže i pred gledaoce u Kanadi.

“Tranzicija” se sastoji od desetak prizora iz života glavne junakinje Jane koja planira da zauvek napusti Beograd i u Americi promeni pol. Bez obzira što je okružena ljudima koji je vole, njoj je teško da probije samonametnuti zid i roditeljima obznani pravi razlog odlaska. Glavnu ulogu tumači Ivana Vuković, a u filmu glume i Boris Isaković, Anita Mančić, Milica Stefanović, Nikola Rakočević.

Film Tranzicija/Photo: fcs
Film Tranzicija/Photo: fcs

“Čudne vizije priviđanja” je film o “nevid ljivim zgradama i sukobima u Beogradu – svemu onom namerno skrivenom, nevidljivom za oči turista”.

Reditelj Rajan Ferko je umetnik iz Toronta, pre svega specijalizovan za video-radove i instalacije, a svoje radove je izlagao u Berlinu, San Francisku, Montralu. Njegov film “Bunte Kuh” je takođe prikazan u Torontu.

Međunarodni filmski festival u Torontu ove godine traje od 8. do 18. septembra, a crvenim tepihom će prošetati Rajan Gosling, Tom Ford, Denzel Vošington, Skarlet Johanson, Gzavje Dolan, Džejms Franko i drugi.

 

Previous post

Dejan Stojiljković - ČEKAJUĆI ZOV SIRENA

Next post

Srbija "glumi" Kripton u novoj seriji o Supermenu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *