Home»Film»POČINJE MOSTRA, 73. filmski festival otvara komedija “La la Land”

POČINJE MOSTRA, 73. filmski festival otvara komedija “La la Land”

0
Shares
Pinterest Google+

Muzička komedija s Rajanom Goslingom i Emom Stoun otvara večeras 73. Medjunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra), koji će trajati do 10. septembra.

U konkurenciji za Zlatnog lava film “La la Land” mladog američkog reditelja Demijena Šazela, u kome Gosling i Stounova igraju i pevaju, opisan je kao omaž zlatnom dobu američke muzičke komedije. Ovo dvoje glumaca već su ranije igrali zajedno u ljubavnoj komediji “Crazy, stupid love” iz 2011. godine.

pressbox.labiennale.org
pressbox.labiennale.org

Umetnički direktor festivala Alberto Barbera rekao je da film daje novi podstrek ovom žanru. Idila izmedju mladog džez pijaniste i glumice, koja se premijerno prikazuje u Veneciji, jedan je od 20 filmova različitih žanrova u zvaničnoj konkurenciji festivala.

U konkurenciji su istorijske drame, epske avanture, vesterni, trileri i naučna fantastika, filmovi za sve ukuse tokom desetak dana koliko festival traje.

Ove godine Venecija će biti prvi festival na kome će biti predstavljen film u virtuelnoj realnosti, kada će gledaoci moći da vide 40-ominutni odlomak dugometražnog filma o radjanju Isusa Hrista u virtualnoj realnosti “Jesus VR” koji izlazi krajem godine.

Venecijanska Mostra je ponovo počela da važi za festival na kome se lansira sezona Oskara pošto su dva poslednja dobitnika Oskara, “Čovek ptica” (Birdman)” i “Pod lupom” (Spotlight), tu bili prikzani. Svi će u odlukama žirija kojem ove godine predsedava britanski reditelj Sem Mendes, gledati naznake za favorite za Oskare naredne godine.

Šest američki filmova se nalazi u zvaničnom programu, medju kojima i vrlo očekivan dokumentarac u 3D tehnici “Voyage of Time” Terensa Malika, koji on priprema 40 godina i za čiju naraciju je zadužio glumicu Kejt Blančet.

Amerikanka iranskog porekla Ana Lili Amirpur predstaviće svoj film “The Bad Batch”, priča o ljubavi i kanibalima u zabačenom mestu u Teksasu s Kijanuom Rivsom i Džimom Kerijem, a Tom Ford film “Nocturnal Animals” s Džejkom Gilenhalom.

Film koji se takođe nestrpljivo očekuje jeste “Džeki” o Džeki Kenedi čileanskog reditelja Pabla Larena s Natali Portman u glavnoj ulozi, i 3D dokumentarac Vima Vendersa s američkim pevačem Nikom Kejvom, kao i novi film Emira Kusturice “Mlečni put” s Monikom Beluči.

Džeki/Photo: pressbox.labiennale.org
Džeki/Photo: pressbox.labiennale.org

Francuski glumac Žan-Pol Belmondo dobiće Zlatnog lava za životno delo, a medju francuskim filmovima na smotri biće film Fransoa Ozona “Franc” i Stefana Brizea “Une vie” (Jeda život).

Među ostvarenjima koja će biti prikazana van zvanične konkurencije pažnju privlači serija “The Young Pope” Paola Sorentina s Džudom Loom u ulozi hipotetičkog pape.

Gala večera predviđena posle otvaranja festivala otkazana je ove godine iz poštovanja prema žrtvama razornog zemljotresa u centralnom delu Italije u kome je poginulo gotovo 300 ljudi, a posle letošnjih ekstremističkih napada u Evropi obezbedjenje je dodatno pojačano oko sale za prikazivanje, sa zatvorenim ulicama i stalnim kontrolama.

Sonia Bergamasco/Photo: pressbox.labiennale.org
Sonia Bergamasco/Photo: pressbox.labiennale.org
Previous post

Bijonse UZELA ČAK OSAM MTV NAGRADA, potpuno zasenila Rijanu

Next post

Neverne bebe na obali bluza - tamo gde im jeste mesto

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *