Home»Film»KRALJ SRPSKOG HORORA Đorđe Kadijević prvi dobitnik nagrade Bela Lugoši filmskog festivala Dead Lake

KRALJ SRPSKOG HORORA Đorđe Kadijević prvi dobitnik nagrade Bela Lugoši filmskog festivala Dead Lake

Reditelj Đorđe Kadijević (83) prvi je dobitnik nagrade "Bela Lugoši", koju dodeljuje Dead Lake festival za izuzetan doprinos horor umetnosti

0
Shares
Pinterest Google+

 

 

Nagrada će Kadijeviću biti uručena na Paliću na zatvaranju festivala, 11. septembra, kada će biti prikazan njegov film “Sveto mesto” iz 1990. godine.

Kadijević je, povodom nagrade, rekao da je iznenadjen, jer nije navikao na javna priznanja, kao i da je nije očekivao u trenutku kada je mislio da je završio bavljenje umetnošću.

– Tokom karijere trudio sam se da tu negativnu entropijsku silu, koja nesumnjivo postoji oko nas, učinim vidljivom, jer sam proživeo život ispunjen tom demonskom supstancom – video sam Drugi svetski rat, video sam NATO rat, video sam šta ljudi mogu učiniti jedni drugima. Kroz moju umetnost iskazivao sam snuždeni odnos prema svemu tome – rekao je Kadijević.

Kadijević, koji se smatra začetnikom horor žanra na području bivše Jugoslavije, bavio se tokom karijere najrazličitijim temama – od ratnih motiva, pa sve do fantastike i horora, a najpoznatiji filmovi su mu “Leptirica” i “Sveto mesto”.

Novoustanovljena nagrada “Bela Lugoši” nosi ime po prvoj filmskoj zvezdi horor žanra – Beli Lugošiju, koji je svoje prve pozorišne predstave odigrao u Subotici.

Festival “Dead Lake 2: Povratak horora i vina” održaće se na Paliću od 7. do 11. septembra pod sloganom “Hell Of A Festival!” i na njemu će biti prikazano 13 filmova iz celog sveta.

Previous post

Jubilarni, 50. Bitef od 24. septembra do 2. oktobra, pod sloganom – Na leđima mahnitog bika

Next post

Rijana i Adel dominiraju na muzičkim listama - za sahrane

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *