Misterija zvana Marti

0
341
Marti Misterija/Promo
Oglasi

Marti Misterija je istoričar, arheolog, antropolog, avanturista, pisac, TV producent i sakupljač neobičnih predmeta. On je predstavnik strip junaka „novog kursa“ koji su mnogim klincima objasnili da nije blam biti štreber i da znanje ne može naškoditi imidžu „divljeg momka“, naprotiv.

Strip junak Martin Mystere prekršten u Martija Misteriju ušao je na tržište bivše Jugoslavije na malena vrata. Za razliku od ostalih popularnih junaka iz famozne edicije Sergio Bonelli poput Komandanta Marka, Teksa Vilera ili Zagora, Misterija se ušunjao kao dodatak junaka kojeg čak ni mnogi zaluđenici za strip ne pamte – izvesnog Đila, u okviru vanrednog Lunovog magnus stripa, koji je imao dvostruko više strana od regularnih izdanja istog izdavača.

Marti Misterija/Promo
Marti Misterija/Promo

Bilo je to davne 1983. godine i niko nije ni slutio da će Detektiv Nemogućeg, koji je tada ličio na putnika namernika iz budućnosti, u svetu kojim su i dalje suvereno vladali kaubojci, supeheroji u tesnim trikoima i pokoji pijani detektiv, vremenom postati predvodnik novog talasa strip junaka daleko bližih ambijentu serije X-Files nego šumama Darkvuda i uvtrđenjima u Ontariju.

KAKO JE POČELO

Lik Martija Misterije rodio se u glavi italijanskog crtača i scenariste Alfreda Castellija. On je još 1978. za magazin Supergulp pisao scenario za strip o avanturama Allana Quatermaina, istraživača specijalizovanog za arheološke misterije. Castelliju se ova tematika silno dopala, pa je narednih godina počeo da razvija varijacije na temu, iako mu je glavni posao bio rad na scenariju za Zagora i Mistera Noa, preko kojih je i počeo da sarađuje s izdavačkom kućom Sergija Bonellija. Tek 1982, nakon opsežnog istraživanja i formiranja priče o Martiju Misteriji, odvažio se da zakuca na vrata gazda Sergija i ponudi mu ideju na tacni. Iako je Bonelli važio za tradicionalistu koji voli da igra na sigurno i drži se izdavačke rutine koja je od njega i napravila maga u ovom poslu, Castellijeva ideja mu se svidelai odlučio je da joj pruži šansu.

Serijal koji je oživeo crtač Giancarlo Alessandrini napraviće prekretncu u istoriji italijanskog stripa, i to time što je uveo naučne i istorijske teme u štivo koje je prvenstveno bilo namenjeno pučkoj zabavi i relaksaciji. Neočekivani uspeh Martija Misterije otvorio je vrata mnogim potonjim likovima „novog kursa“ kod Bonellija, ali i drugih izdavača tog vremena.

[accordion title=’Neprijatelji’]Ljudi u crnom, Sergej Orloff, Mister Jinx, Algernon Mabus[/accordion]

[accordion title=’Prijatelji’]Java, supruga Diana Lombard, Chris Tower, Kut Humi Inspektor, Travis Vincent von Hansen, Philip Erickson[/accordion]

Kako glasi uvek prikladna misao: Ostalo je istorija.

KO JE USTVARI MARTI MISTERIJA

Martin Jacques Mystere iliti Marti Misterija rođen je u znaku Blizanaca 26. maja 1942. u Njujorku. Diplomirao je antropologiju na Univerzitetu Harvard 1964. Već naredne godine roditelji mu ginu u avionskoj nesreći pod misterioznim okolnostima. Njihova smrt učinila ga je bogatim naslednikom. Marti odlučuje da se preseli u Italiju na dve godine, gde je pohađao firentinsku školu za likovnu umetnost. Istovremeno počinje da se bavi proučavanjem neobjašnjivih događaja i mesta iz ljudske istorije.

Marti Misterija/Promo
Marti Misterija/Promo

Ova interesovanja odvešće ga, zajedno s prijateljem Sergejom Orlofom, u obilazak ruševina Mohendžo-dara u Indiji, gde je počeo da se bavi jogom i ezoteričnim naukama.

Po povratku u Ameriku napisao je knjigu Misterije prošlosti, koja je postigla veliki uspeh. Usledila su gostovanja na radiju i televiziji, kao i članci u novinama i magazinima. Misterija je postaomedijska zvezda.

Tokom jednog predavanja na njujorškom univerzitetu 1977. upoznao je prelepu plavušu Dajanu Lombard, građenu poputElle Macpherson, koja će ubrzo postati njegova verenica. Toga nije sprečilo da često bude u društvu lepih žena i da čak s nekima započnekraće ljubavne afere ili barem ozbiljno flertovanje.

Naredne godine naleteće na najboljeg prijatelja i vernog pratioca, mutavog i izuzetno snažnog neandertalca Javu, kojeg iz grada Lusid Šedouz u Mongoliji dovodi sa sobom u civilizaciju.

Vremenom, Misterija počinje da se bavi slučajevima koje arheologija i službena nauka nisu uspevale da objasne, pa je zbog toga i dobio nadimak – Detektiv Nemogućeg. Ako bi bilo potrebno definisati ga u jednoj rečenici, onda možemo reći da je Misterija istoričar, arheolog, antropolog, avanturista, pisac, TV producent i sakupljač neobičnih predmeta.

Od 1987. počeo je sarađivati s američkom tajnom službom Drugde. Upoznao je Dilana Doga i Mistera Noa, s kojima je proživeo nekoliko pustolovina.

Godine 1995. konačno se oženio Dajanom.

[tabs]

[tab title=”BROJKE SU NEPOBEDIVE” icon=”iconic-info”]31 godina prošla je od objavljivanja prvog stripa o Martiju Misteriji. 66 Epizoda imala je animirana serija Martin Misterija[/tab]

[/tabs]

Ne znamo da li je uspeo da nađe eliksir mladosti, ali koliko možemo da vidimo, od 1982. do danas Misterija i njegovi prijatelji nisu se nimalo fizički promenili. Marti je i dalje fit, Dajana je zadržala savršenu figuru, a Java nije izgubio snagu. Jedino je u duhu političke korektnosti i savremenih trendova profesor Misterija prestao da puši i batalio pisanje knjiga okrenuvši se modernim medijima poput televizije.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI

Naslov jugoslovenskog i srpskog izdanja ovog stripa je Marti Misterija, hrvatskog i italijanskog Martin Mistere. U SAD je nazvan MartinMystery, dok je u Nemačkoj i Turskoj potpuno promenjen – Nemci ga znaju kao Allana Darka, a Turci kao Atlantisa.

Marti Misterija/Promo
Marti Misterija/Promo

Marti Misterija nije ostao samo strip junak, već se, u skladu s vremenom, proširio i na druge medije.

Bio je glavni lik PC video-igrice Martin Mystere: OperationDorian Gray. Nisam imao priliku da je igram, ali oni koji jesu tvrde da je reč o rimejku istoimenog stripa koji kod Misterijinih okorelih fanova uživa kultni status.

Bolje od igrice prošla je animirana serija o Misterijinim mladalačkim dogodovštinama nazvana Martin Mystery, urađena u saradnji dve kompanije – francuske Marathon Production i čuvene japanske Tatsunoko Production. Serija je kompletno rađena u Tokiju, produkcijom su se bavili Parižani, a junaci govore na engleskom. U njoj su biografija lika, kao i prezime, promenjeni. Na primer, Dajana nije Martiju ni devojka ni verenica već polusestra, dok je Java veseliji nego u stripu. Urađeno je 66 epizoda tokom tri sezone emitovanja, uz jedan specijalni nastavak. Izgleda da je crtać dobro prošao, pa je najavljeno snimanje novih epizoda uz novog distributera – Paramount Pictures. Martiju je u seriji glas pozajmio kanadski glumac Samuel Vincent.

[infobox title=’Sergio Bonelli’]

Serđo Boneli, Marti Misterija/Promo
Serđo Boneli, Marti Misterija/Promo

Čuveni italijanski autor i izdavač stripova. Umro je 2011.[/infobox]

Priča se već desetak godina da postoji mogućnost da se Misterijine avanture pretoče u film, ali do realizacije te ideje još nije došlo. Ako neko odluči da oskrnavi ovog junaka kao što su to Dilanu Dogu uradili kreatori filma Dylan Dog: Dead of Night (2010), bolje da nikad i ne bude snimljen.

[infobox title=’SDFSDFSD’]SDFSFS[/infobox]VRATIMO SE S MARTIJEM U REGION

Nakon nekoliko prilično neuspelih pokušaja, Marti Misterija se ozbiljnije u Srbiju vratio 2008. godine zahvaljujući izdavačkoj kući Veseličetvrtak. Pre toga Misterijine avanture mogli smo da pratimo zahvaljujući hrtvatskom izdanju.

Marti Misterija/Promo
Marti Misterija/Promo

Za razliku od prethodnih izdavača, Veseli četvrtak nije serijal počeo od početka, već od broja 279.

Zašto?

JUNACI BEZ BOLJE BUDUĆNOSTI
Na srpskim trafikama strip
junaci iz bolje prošlosti,
a među njima i profesor Misterija,
nemaju ni sadašnjost, a kamoli budućnost

Martijeve avanture su od 1982. u Italiji neprekidno u mesečnom tempu (12 epizoda godišnje, u svakoj svesci jedna avantura počinje, a druga se završava, što je izdavački trik da nateraju čitaoce da redovno prate izdanja) na 98 strana po epizodi izlazile do 2005. Tada, baš nabroju 279, serijal se menja i svaka naredna epizoda ima 160 strana i donosi kompletnu avanturu. Takođe, od tog broja posle 23 godine izlaženja svakog meseca Marti prelazi na dvomesečnu periodiku (šest avantura godišnje). Prva avantura koju je Veseli četvrtak objavio bila je Sudbina Atlantide. Do sada su izašle 24 sveske, a interesovanje na tržištu za Detektiva Nemogućeg daleko je ispod očekivanja, tako da u ovoj izdavačkoj kući muku muče kako da ga održe u životu.

U SBIJI MU DANI ODBROJANI

Prema poslednjim najavama, plan Veselog četvrtka je da redovna izdanja podupru sa specijalnim. Najavili su pokretanje BibliotekeMarti Misterija, koja je zasnovana na ideji takozvanih kolekcionarskih izdanja. Planiraju da u mekim koricama, na oko 700 strana, počnu da objavljuju Martijeve avanture hronološkim redom, dakle – od prvih izdanja. Tako će potencijalni čitaoci biti u prilici da postanu vlasnici celokupnog opusa od 1982. do danas.

Da li ovo izdanje znači i smrt regularnog? Pa, čini se da na srpskim trafikama strip junaci iz bolje prošlosti, a među njima i profesor Misterija, nemaju ni sadašnjost, a kamoli budućnost. Zub vremena izgrišće ih dovoljno da zavrede samo opstajenje u privatnim kolekcijama „zaluđenika“ i sećanjima nas koji smo život učili kroz stripove. Biće to nešto poput Barija za Zvezdine navijače.

(Kapetan Esid)

 

 

 

 

 

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime