Home»Knjige»Laguna i “Ti i ja, Anđela“

Laguna i “Ti i ja, Anđela“

Roman Vladimira Arsenijevića "Ti i ja, Anđela" je rimejk "Anđele" iz 1997. godine, ali stečeno spisateljsko i životno iskustvo autora u prethodnih dvadeset godina doprineli su da zapravo čitamo potpuno nov roman.

0
Shares
Pinterest Google+

Kada se 1994. godina pojavila knjiga “U potbalublju” jednog mladog pisca nastala je prava pometnja. Svi su pričali o ovoj knjizi, oduševljenje je bilo veliko, a onda je Vladimir Arsenijević dobio i Ninovu nagradu i ostao zapamćen kao najmlađi dobitnik ovog važnog književnog priznanja. Bila je to prva knjiga zamišljene tetralogije “Cloaca Maxima”, koja romanom “Ti i ja, Anđela” dobija dostojan nastavak.

Roman “Ti i ja, Anđela”, u izdanju Lagune, je rimejk “Anđele” iz 1997. godine, ali je bitno izmenjena stuktura i priča u romanu. Budući da je prošlo dvadeset godina, stečeno ogromno spisateljsko i životno iskustvo autora doprineli su da zapravo čitamo potpuno nov roman.

Možda sam te zato i zavoleo toliko, Anđela?
“Dirljiv roman koji od čitaoca zahteva promišljanje o tome kako da se nosi sa sopstvenim životom usred ekstremnih okolnosti. Čak i kada je sve samo očaj i patnja, srca i dalje kucaju usred pustoši.” Horhe Arturo Hernandes, La de Morelos, Meksiko
Photo: Laguna
Photo: Laguna

Jesen 1992. godine, ljudi i dalje nestaju – beže iz zemlje, umiru u njoj ili ginu u ratovima u kojima Srbija ne učestvuje. Usred košmara i očajničkog zavaravanja da novih ratova neće biti, Anđela živi životom majke koja se suprotstavila heroinu, a pripovedač koji nam ne otkriva svoje ime pokušava da se nosi sa teretom očinstva i egzistencijalnog beznađa. Anđelina uskomešanost, prinudni život s roditeljima, prijateljstva koja nestaju i sveprisutnost smrti postaju nesnosno teški – čini se da će stradati i sama ljubav. Pokušaji da se ona očuva izgradiće potresnu priču o životu u grotlu zla ranih devedesetih.

“Dirljiv roman koji od čitaoca zahteva promišljanje o tome kako da se nosi sa sopstvenim životom usred ekstremnih okolnosti. Čak i kada je sve samo očaj i patnja, srca i dalje kucaju usred pustoši.” Horhe Arturo Hernandes, La de Morelos, Meksiko

Vladimir Arsenijević jedan je od najprevođenijih pisaca svoje generacije. Pored romana “U potpalublju” koji je preveden na 20 jezika, a istoimena pozorišna predstava nagrađena Sterijinom nagradom 1997, napisao je i romane: “Anđela”, “Meksiko – ratni dnevnik”, “Išmail”, “Predator”, zbirku eseja “Jugolaboratorija”, ilustrovanu novelu “Minut – put oko sveta za 60 sekundi”. Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je festivala Krokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu.

Vladimir Arsenijevic/ Photo: Promo
Vladimir Arsenijevic/ Photo: Promo

Roman “Ti i ja, Anđela” Vladimira Arsenijevića možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Previous post

"Gole kosti" Stivena Kinga konačno stigle u Srbiju

Next post

Vrnjačka Banja spremna za jubilarni Lovefest

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *