ELEMENTAL – Racionalni revolucionari

0
37
Elemental/Photo: Željko Jelenski

Nakon koncerata u Beogradu i Novom Sadu , Mirela Priselac Remi iz benda Elemental, proćaskala je sa nama o njihovom početku, o tome koliko ih u Srbiji vole, ali i o zanimljivim after partijima koje su imali gostujući na našim prostorima.

HL: Za početak recite nam, da li ste zadovoljni dosadašnjom reakcijom publike u Srbiji na vaš zvuk?

-Apsolutno jesmo! Štoviše, baš smo srećni jer nas je ekipa u Srbiji odlično prihvatila, to se nekako desilo samo od sebe. Nikad nismo ciljano išli u to, publika nas je otkrila preko interneta i medija, mogli bismo reći da je muzika sama našla svoj put. A to je svakom bendu najveći kompliment koji može dobiti.

HL: Kada ste počeli da se bavite muzikom hip hop je bio tačka od koje ste krenuli. Gde ste sada?

-Rap je još uvek neki temelj na kojem sve gradimo, ali smo nakon novih albuma i godina otplovili u neke crossover vode.. Na prva dva albuma najviše se osećao uticaj jazza i funka, da bi tokom godina uticaj rocka i nekih žešćih zvukova postao sve dominantniji. Verujem da je to prirodni put s obzirom da puno sviramo uživo, pa se taj koncertni, žešći zvuk prenosi i na naše albume. Premda, mislim da smo uspeli zadržati neku zajedničku crtu i prepoznatljivost u svim dosadašnjim albumima… Imamo specifičnu situaciju muškog i ženskog MC-ja (vokala) što nas odmah u startu razlikuje od drugih srodnih bendova.

[accordion title=’Muzička pobuna’]Nemojte podcenjivati publiku, ne bih rekla da svatko odlazi nazad u svoj svet nepromjenjen. Muzika ima nevjerojatnu moć da osvesti, da podstakne na razmišljanje, da se nađemo zajedno pod istim transparentom, pa ako ta svest postoji negde u ljudima, u nekom momentu će se sigurno i manifestovati.[/accordion]

[accordion title=’Najbolje je u Kraljevu’]U Kraljevu smo imali after parti za pamćenje! Zapravo, sećamo ga se samo u fragmentima, haha. Nadam se da ćemo se vratiti u Kraljevo uskoro, što pre! Ovaj put ćemo biti spremni za rakiju[/accordion]

HL: Koncertima u Beogradu i Novom Sadu završava se trogodišnja koncertna promocija još uvek aktuelnog albuma “Vertigo “. Kad sve saberete i oduzmete, da li ste zadovoljni onim što ste uradili?

– Itekako smo zadovoljni! S “Vertiga” smo imali puno singlova, spotova, album je dosta dugo bio “živ”, našta možemo samo biti ponosni. No nikad ne valja spavati na lovorikama… Idemo dalje, radimo dalje, spremamo novi album, a iščekivanje se može rezati nožem! Mislim da je priprema novog albuma uvek najuzbudljivije razdoblje u životu jednog benda i baš smo srećni što ćemo uskoro publici predstaviti nove pesme!

Elemental/Photo: Željko Jelenski
Elemental/Photo: Željko Jelenski

HL: Najavili ste da će se na set listi za Beograd i Novi Sad naći i neke od novih pesama koje pripremate za vaš šesti album. Vaš prvi album, “Moj, njegov i njen svijet ” iz 2000. bio je u potpunosti semplovan.  Na svakom sledećem bilo je sve manje semplova a sve više živih instrumenata. Navikli smo da pomerate granice J Da li nas čeka novo iznenađenje na albumu koji sledi?

-Zbilja nikad ne mirujemo, uvek sami sebe izazivamo da vidimo gde su nam granice mogućnosti. I onda kad ih nađemo, odlučimo ih pomaknuti. To je poenta stvaranja muzike, sve ostalo bi bilo jako, jako dosadno i predvidivo, što je za bilo kakvu vrstu stvaranja jednako smrti. Na ovom albumu eksperimentišemo s nekim novim muzičkim momentima, ali i tekstualno želimo istražiti teme o kojima još nismo progovarali. Naravno da ne možemo izmišljati toplu vodu, ali možemo sagledavati stvari iz novih perspektiva. U Beogradu i Novom Sadu prvi put smo izveli nove pesme “Neustrašivi” i “Prokleta ljubav”, pa smo iz prve ruke videli reakcije publike na njih. Mislim da su im se svidele, jer mi zbilja uživamo kad ih sviramo.

HL: 07. februara imali ste koncert u zagrebačkom klubu Sax. Tada ste premijerno izveli pesmu “Prokleta ljubav “, jednu od novih pesama. Kakve su bile reakcije publike?

-Postoji snimak na našem YouTube kanalu (elementalbend), da ne mislite da preterujem, haha… Super su bile reakcije, mislim da su uspeli uhvatiti našu vibru koju smo hteli tom pesmom poslati! Nekako smo se nadali da će im se svideti, ali nikad ne znaš… Pogotovo kad prvi put izvodiš neku pesmu, postoji određena doza iščekivanja, ali moram priznati da nam je već nakon prvog refrena pao kamen sa srca, jer su na drugom refrenu već pevali s nama!

 

[tabs]

[tab title=”Najbolje je u Kraljevu” icon=”iconic-info”]Uh, imali smo after parti za pamćenje! Zapravo, sećamo ga se samo u fragmentima, haha. Nadam se da ćemo se vratiti u Kraljevo uskoro, što pre! Ovaj put ćemo biti spremni za rakiju, ponećemo nešto i kući![/tab]

[/tabs]

HL: Ove godine izostaće vaš koncert u Kraljevu. Zašto, kada iz pouzdanih izvora znamo da ste prošle godine upravo tamo imali sjajan after parti i da li je kraljevačka rakija stvarno toliko dobra?

– Uh, imali smo after parti za pamćenje! Zapravo, sećamo ga se samo u fragmentima, haha. Nadam se da ćemo se vratiti u Kraljevo uskoro, što pre! Ovaj put ćemo biti spremni za rakiju, ponećemo nešto i kući!

 

HL: Album “Vertigo ” vam je doneo i prestižnu nagradu Porin koja se dodeljuje u Hrvatskoj. U kojoj kategoriji ste je osvojili i da li ste joj se nadali?

– Osvojili smo je u kategoriji Najboljeg albuma urbane i klupske muzike. Kad si nominovan za takvu nagradu, naravno da se nadaš da ćeš je i osvojiti, jer ti to puno znači s obzirom da se radi o nagradi koju biraju kolege muzičari, kritičari i ljudi iz muzičke industrije. Ipak, ne zanosimo se, to su samo nagrade, nekako uvek više verujemo vlastitoj proceni. Nas je sedmero u bendu i ako nas sedmero istinski verujemo u album koji snimimo, nagrada nam može doći samo kao tačka na “i”, nikako kao jedini cilj s kojim radimo muziku.

Elemental/Photo: Željko Jelenski
Elemental/Photo: Željko Jelenski

HL: Nedavno ste snimili spot za pesmu “Neustrašivi” koji je premijerno prikazan na MTV-u. Da li je “Neustrašivi” osvojio regionalne top liste?

– Pouzdane podatke imamo samo za Hrvatsku jer je nedavno uvedena nova, nacionalna top lista, Top 40, na kojoj smo s “Neustrašivima” celo vreme pri vrhu. S obzirom da su na toj top listi razni izvođači, od popa do rocka, a ne samo urbane glazbe, rekli bismo da je to odličan uspeh!

HL: U vašim pesmama dosta su zastupljeni i tekstovi inspirisani socijalno-političkim pitanjima koji muče malog običnog čoveka, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji nego i mnogo šire. Čini mi se da publika prihvata sve te pesme odlično, oni ih zajedno sa vama u glas pevaju, ali kada se koncert završi, svako se vrati u neki svoj svet. Mislite li da poruke vaših, i tekstova muzičara uopšte, dovoljno utiču na svest onih koji vas slušaju?

– Jasno nam je da ne možemo pokrenuti revoluciju, ali najmanje što možemo napraviti jeste da osvestimo ljude o nekim stvarima o kojima inače nemaju prilike čuti u pjesmama. Nažalost, većina pesama drugih izvođača baš i ne govore o socijalno-političkoj angažovanosti, a nama to nekako dolazi prirodno jer nam je dosta teško da ćutimo o nekim temama koje nas svakodnevno grizu za uvo. Nemojte podcenjivati publiku, ne bih rekla da svatko odlazi nazad u svoj svet nepromjenjen. Muzika ima nevjerojatnu moć da osvesti, da podstakne na razmišljanje, da se nađemo zajedno pod istim transparentom, pa ako ta svest postoji negde u ljudima, u nekom momentu će se sigurno i manifestovati. Za neke poteze treba vremena, da u ljudima dovoljno dugo “kuva” kako bi se onda u jednom momentu i odlučili za akciju. Ako naše pesme u tome pomognu, naša je misija ispunjena.

[infobox title=’Nigde nije bilo bolje nego u Kralevu’]

Elemental/Photo: Željko Jelenski
Elemental/Photo: Željko Jelenski

U Kraljevu smo imali after parti za pamćenje! Zapravo, sećamo ga se samo u fragmentima, haha. Nadam se da ćemo se vratiti u Kraljevo uskoro, što pre! Ovaj put ćemo biti spremni za rakiju[/infobox]

HL: Za kraj recite nam kada možemo očekivati novi album?

– Na proleće. Sve smo pesme napravili, još neke moramo snimiti, radimo na tome i na proleće bi sve trebalo biti gotovo i spremno!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime