Bruklin na pjenu od mora

0
97
Photo; Risto Božović
Oglasi

Hajdemo pošteno. Kolika je realno bila šansa da najveća regionalna hip-hop atrakcija stigne iz Bokokotorskog zaliva? Ta kvota bi na kladionici garantovano donela brdo para. Srećom pa Kotoranin Dejan Dedović i Novljanin Mario Đorđević nisu razmišljali tako. Nego su pre desetak godina krenuli da slažu bitove i freestyle rime s lokalnim temama koje su ih dovele do zvezda.

Dedduh (Dejan) i Noyz (Mario) istinski su glič regionalne muzičke scene. Od činjenice da hiphopuju u zemlji vladavine mediteranskih šansona Vlada Gergieva i Sergeja Ćetkovića i da to rade daleko iskrenije i izvornije od nekadašnjih “Montenigersa” (kojima, ipak, kapa dole, jer prvi je uvek – prvi). Preko respekta što su za tih desetak godina kao pravi naslednici slavnih zalivskih morepolovaca ucrtali Boku na svetsku rap i hip-hop mapu. Sve do kontroverzne odluke da posle MTV Adria nagrade za Best regional Act 2012. zapucaju u Malme i takmiče se na Eurosongu kao predstavnici Crne Gore.

Dvojica Đetića s mora čiju su zezalicu “Đe se kupaš” prošlog leta pevušili od Ulcinja do Herceg Novog trenutno su zauzeti – građevinskim radovima. Dedduh renovira kuću, za koju kaže da nije mala, Noyz mu pomaže, ali su ipak usred krečenja uspeli da odvoje vreme i zajednički odgovore na nekoliko pitanja za Headliner.

 

Photo; Risto Božović
Photo; Risto Božović

 

Crna Gora je bila slepo crevo eksjugoslovenskog rokenrola, može li da postane žila kucavica regionalne hip-hop scene?

Who See: Najmanji smo pa statistika ide proporcionalno sa tom činjenicom. U Crnoj Gori ima stanovnika koliko u osrednjem gradu bivše Jugoslavije. Međutim, to malo imena što je poteklo odavde postalo je evergrin. Kladim se da je i sa rokenrolom bilo slično kao sa hip hopom danas. Mnogo lijenih talenata.

Pratite li regionalnu hip-hop scenu i koga na njoj smatrate konkurencijom?

Who See: Odavno smo u toku. Ima tu masu kvaliteta I konkurencija je ozbiljna, ali nije mi krivo jer navijam za što jaču i ozbiljniju scenu.

Do sada ste sarađivali sa brojnim beogradskim muzičarima, zašto ne i sa drugim kolegama u regionu?

Who See: Beograd je najveći od tri centra našeg govornog područja te samim tim ima veći značaj. Osim toga najčešće smo nastupali upravo u Beogradu, jednom u Zagrebu, a u Sarajevu nismo nastupali zasad. Kolege iz glavnog grada Srbije poznajemo odavno i saradnja sa njima došla je logičkim slijedom stvari.

Photo; Risto Božović
Photo; Risto Božović

Da li je Crna Gora buduća sila predvodnica svetske hip-hop kulture?

Who See: O, da… Vidimo da će kroz samo par godina crnci iz Bruklina dolaziti u naš studio doma kako bi se dokopali najsvežije hip hop produkcije prije ostalih. To će biti zlatno doba crnogorske muzike uopšte.

Kako se hip-hop kultura slaže sa mediteranskim mentalitetom?

Who See: Mentalitet primorski, sleng i priče koje nas tradicionalno krase i izdvajaju od ostatka Gore Crne su stvorene za rep. Možemo zahvaliti Svevišnjem što smo se rodili ovdje.

Vaši stihovi jasno odražavaju socijalnu situaciju u Crnoj Gori, ali i u celom regionu. Mislite li da pesma može nešto da promeni?

Who See: Drago nam je kad ljudi prepoznaju pravi smisao i još ako to na neki način počne uticati na njih onda sam srećan. Ipak mislimo da je hip hop poslednja karika koja može promijeniti nešto u društvu. Političari i njihovi slijepi sljedbenici još mnogo godina će krojiti kapice ovom napaćenom svijetu.

“U poslu” ste već 15-ak godina, može li u CG da se živi od muzike koju stvarate i imate li neke dodatne prihode?

Who See: U hip hopu smo 15-ak ali u poslu smo zadnjih par godina. Bavimo se I drugim poslovima kako bismo poboljšali budžete, a to nećemo raditi ukoliko spoznamo da ćemo od bitova i rima imati neke koristi kad napunimo još malo godina.

Jeste li vi klapa ili duo i šta je to što spaja klape i hip-hop?

Who See: Mi smo klapa original kao I bilo koja druga klapa, jedino što se bavimo drugačijom vrstom muzike. Hip hop I klape spajamo nas dvojica jer potičemo iz gradova gdje klape imaju ogromnu istoriju.

 

Photo; Risto Božović
Photo; Risto Božović

Šta zapravo znače vaši nadimci?

Dedduh: Deda je ispao iz prezimena Dedović, a osim toga idealno se slaže sa mojom karakterom, energičnošću…

Šta ste, kog vraga, tražili na Evrosongu, šta je bio vaš primarni motiv da se pojavite na takmičenju lakih nota?

Who See: Napravili smo jako dobru priču za nas dvojicu. Vidjeli smo malo Švedske, malo Danske, bili smo na aerodromu u Beču… nastupali smo na fantastičnoj opremi pred tolikim auditorijumom.

Kakav je provod u Malmeu?

Who See: Ludilo, ima dosta klubova gdje se skupljaju homoseksualci. Možemo reć provod do jaja.

U Frankfurtu, na dodeli MTV nagrada, trebalo je da se sretnete sa Hajdi Klum…

Who See: Nismo išli u Frankfurt, ne znam zašto. Valjda nije bilo para… Nagradu smo dobili u robnoj kući Gintaš u Podgorici. Hajdi Klum nismo upoznali, nažalost, ali se dobro sjećamo kad nam je namjestila Argentinu u grupu na Svjetskom rpvenstvu u fudbalu.

Koji je ratni plan “Bokeške brigade”, vašeg proširenog sastava?

Who See: Što više nastupa i para. Što više gradova i mjesta da se vidi…

Kada ćete ući u zvaničan program Bokeljskih noći?

Who See: A ko to zna… možda kad bude postojalo još mnogo muzike takvog karaktera, a moderne produkcije.

Zbog čega niste nastupili na otvaranju Porto Montenegra?

Who See: Je li se otvorio Porto Montenegro?

A na svadbi Novaka Đokovića u Budvi?

Who See: Nole je šampion. Sa sportistima se ne šalimo jer su fizički spremniji od nas.

Kada će duet sa Vladom Gerogievim?

Who See: U utorak.

Da se uozbiljimo… Kuda ide Who See, gde vidite sebe i čitavu scenu za desetak godina?

Who See: Vidjećemo s nekom gatarom jer smo slabi u proricanju sudbine i budućnosti. Nadamo se da ćemo ostati kao jedan lijep primjer iz domaće muzike o da nećemo doživjeti da će nam se klinci sprdati za desetak godina.

 

Od sviranja kupcu do Bokeške brigade

Photo; Risto Božović
Photo; Risto Božović

Grupa Who See je nastala u ranim 2000-im , kada su snimili svoj prvi demo pod nazivom “Dim po dim”. Noyz i Dedduh su gostovali srpskoj hip-hop kompilaciji “Ulice vol.1” i albumu “Sve same barabe”. Debi album “Sviranje kupcu” objavili su tek 2007. Među gostima na albumu su Bad Copy, Škabo iz BS-a, Hornsman Coyote iz Eyesburna i Rhino, producent i MC iz Podgorice. Istovremeno, Dedduh i Noyz su osnivači članovi veće hip-hop grupe pod nazivom “Bokeška Brigada”. U slobodno vreme rade na svojim solo projektima. Dedduh je snimio singl pod “Kakav ćemo refren?” sa Ajs Nigrutinom, a Noiz “Niđe hedova masnija”, sa Ajsom i Timbom iz Bad Copy. “Krš i drača” su objavili 2012. i stekli “svetsku” slavu.

Posle osvajanja MTV Adria nagrade za najbolji regionalni bend 2012, RTCG ih je izabrala da predstavljaju Crnu Goru na Pesmi Evrovizije 2013. u Malmeu. Nastupili su sa pesmom “Igranka” uz pomoć pevačice Nine Žižić, ali se nisu plasirali u finale.

Prošle godine objavili su svoj za sada posednji album “Nemam ti kad”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime