Home»Kultura»Pozorište»Angažman Fest… Festival edukativnih predstava za mlade od 13. do 17. novembra u DOB-u

Angažman Fest… Festival edukativnih predstava za mlade od 13. do 17. novembra u DOB-u

4
Shares
Pinterest Google+

Dom omladine Beograda i Studio Centar, organizuju prvi festival edukativnih predstava za mladu publiku – Angažman Fest, koji će biti održan u Domu omladine Beograda od 13. do 17. novembra.

U okviru glavnog programa biće izvedeno, u večernjim terminima pet pozorišnih predstava, koje se bave različitim društveno angažovanim temama namenjenih mladima i jedna matine predstava za decu koja se bavi problemom internet i vršnjačkog nasilja.

Pored pozorišnih predstava, u okviru festival biće održane i dve tribine, kao i tri pozorišne radionice, namenjene srednjoškolcima.

Angažman Fest je zamišljen kao prvi pozorišni festival angažovanih i edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku.Kroz pet radnih dana, učenici osnovnih i srednjih škola ispratiće najbolje edukativne i angažovane pozorišne predstave iz Beograda i Srbije.

Cilj ovog projekta je pružanje vidljivosti angažovanom teatru, edukacija tinejdžera i približavanje važnih tema mladima, na način koji im približava često nepristupačan i stran medij pozorišta.

Angažman Fest je namenjen deci završnih razreda osnovnih i učenicima srednjih škola, odnosno uzrastu od 12 do 19 godina.

Photo: Promo
Photo: Promo

Glavni program festivala

Sreda, 13. novembar od 20:00 časova – “35 Kalorija bez šećera”, po knjizi Jasminke Petrović (predstava o problemu ishrane i anoreksije među mladima, Studio Centar, Beograd)

Suočeni sa nerealističnim standardima lepote sa kojima se suočavaju u pop kulturi, mladi ljudi, posebno devojčice, prilikom odrastanja često sebe dovode do ozbiljnih poremećaja ishrane kao što je anoreksija Kod nas, se poslednjih godina beleži sve veći porast ove smrtne bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Photo: Promo
Photo: Promo

Četvrtak, 14. novembar od 20:00 časova – “Svi smo priče, koja je tvoja”, autorski projekat (predstava o odrastanju i sazrevanju, Studio BIS, Beograd)

Često se desi kad prođemo pored prosjaka, kada pogledamo u nečiji prozor ili čujemo delić razgovora u mimohodu, kad nađemo nečije odbačene stvari na ulici… da zastanemo i pomislimo – kakva li se priča krije iza toga?

Ovaj originalan dramski tekst nastao je kroz radioničarski rad sa mladim glumcima, u kom oni preispituju svoje priče i priče svojih vršnjaka, sa svim usponima i padovima, evocirajući sećanja na to ko su nekada bili, šta su želeli da budu, i shvatanja o tome ko su sada.

Zajedno sa publikom, zapitaće se da li su izneverili sebe, ili su ostali dosledni svojim izborima do kraja.

Petak, 15. novembar od 20:00 časova – “Indigo”, autorski projekat (predstava o vršnjačkoj, porodičnoj i sistemskoj neshvaćenosti i nerazumevanju, Cekom, Zrenjanin)

Ko su ljudi koji se ne ponašaju u skladu sa nametnutim društvenim normama i čime je posut njihov životni put?

Da li roditeljska podrška ima realan ugao gledanja, ili su i njihove reakcije proizašle iz prethodnog životnog učenja?

Kako obrazovni sistem utiče na decu koja teže ka nečem što odstupa od osmišljenog i serviranog? Zašto nemaju podršku i kakav je njihov odgovor  na negativne vršnjačke reakcije?

Ovo je predstava koja je eksperiment o eksperimentu. O ljudskoj potrebi da stvari budu sistematizovane i ukalupljene, bez prostora za slobodu, kreativno i kritičko mišljenje.

Isprovocirani realnim iskustvima mladih učesnika u predstavi, kao polaznom tačkom procesa, nastala je priča o životu jednog dečaka. Dečaka na margini, dečaka koji je društveno neprihvatljiv i nevidljiv. Dečaka koji je samo želeo da živi i da veruje u ono što živi.

Photo: Promo
Photo: Promo

Subota, 16. novembar od 20:00 časova – “Mrtvo more za početnike”, Radoje Domanović, Jasminka Petrović (rredstava o sukobu narodskog duha, postavljenih principa i životne energije mladih, Gimnazijalac, Lebane)

Predstava je rađena po motivima knjige “Seks za početnike” Jasminke Petrović i pripovetke “Mrtvo more” Radoja Domanovića.

Sukob duha palanke i životvorne energije polazna je osnova za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri.

Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirali smo mesta u kojima duh palanke bivstvuje. Autorski tim se pozabavio tezom da palanka od pamtiveka oponaša pozorište – ona režira, glumi, određuje scenografiju, kostime – i od toga napravio pozorišnu predstavu.

Nedelja, 17. novembar od 20:00 časova – “Reči od kamena”, autorski projekat (mjuzikl o vršnjačkom i internet nasilju, Hleb Teatar, Beograd)

Kroz sat vremena uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja.

U saradnji sa Pozorištem lutaka “Pinokio“, Hleb teatar potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi. Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta “Zajedništvo”, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

U okviru pratećeg programa, biće odigrana matine predstava “Game“, podgoričkog dečijeg pozorišnog studija Arlekin, za decu urasta od 10 do 13 godina u subotu, 16. novembra od 12:00 časova.

Predstava se bavi problemom vršnjačkog nasilja i zloupotrebe interneta kod dece.

Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na svim Ticket Vision prodajnim mestima, po ceni od 500 dinara (pojedinačne), dok je za organizovane i školske posete obezbeđen dodatni popust.

Pre početka i nakon završetka festivala, 7. novembra, odnosno 25. novembra od 18:00 časova u Domu omladine Beograda biće održane dve tribine, od kojih će se jedna baviti implementacijom pozorišnih umetnosti u formalni sistem obrazovanja i vaspitanja, dok će druga tribina obrađivati temu medija i društvene devijacije, odnosno uticaj medijskog sadržaja na razvoj ili prevenciju određenih društvenih devijantnih ponašanja kod mladih.

Photo: Promo
Photo: Promo

Tokom trajanja festivala, u prostorijama Studio Centra na Vračaru, biće održane i tri edukativne pozorišne radionice, u kojima će učestvovati učenici beogradskih srednjih škola, koji će imati priliku da se online prijave za učešće.

Dom omladine Beograda i Studio Centar,  u protekle tri sezone sa velikim uspehom realizuju edukativni pozorišni repertoar za mladu publiku. Više od 50 odigranih predstava, blizu 10.000 gledalaca i 5 premijernih izvođenja, rezultat su dosadašnje saradnje.

Angažman fest, predstavlja stepenicu više, odnosno mogućnost da se okupe trupe sa teritorije Beograda i Srbije koje se na isti ili sličan način bave edukacijom tinejdžera.

Ideja autorskog tima festivala i organizatora je da Angažman fest postane tradicionalan događaj koji bi se odvijao jednom godišnje i koji bi vremenom prerastao u regionalni festival, što bi doprinelo dobroj kulturnoj razmeni i podizanju kvaliteta pozorišnog života za mladu publiku.

Angažman Fest je podržan i od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Ovo su 50 najprodavanijih studijskih rock i pop albuma svih vremena... Manje će vas iznenaditi koga ima, nego koga nema

Next post

Džejson Momoa jeste faca... ali ipak nije Viljem Tel: To je Džejms Korden mogao da plati glavom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *