Home»Kultura»Pozorište»“Efemerne konfesije” otvorile 12. Kondenz festival u Kulturnom centru Grad

“Efemerne konfesije” otvorile 12. Kondenz festival u Kulturnom centru Grad

4
Shares
Pinterest Google+

Dvanaesto izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz svečano je otvoreno u sredu, 23. oktobra predstavom “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu“ u Kulturnom centru Grad, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice Servisa za savremeni ples istakla je angažovan program ovogodišnjeg izdanja koji pokriva teme značajne za mnogo šire društvene grupe od umetničkih:

– Ove godine smo uspeli da napravimo jako veliki program, veći nego ranije, zato što smo nekako bili tvrdoglaviji da uprkos odsustvu ozbiljne podrške nađemo načina da dovedemo više umetnika, i da otvorimo više tema za koje smatramo da su važne, hitne i velike ne samo za plesnu, već i za kulturnu scenu. Čini mi se da će to biti vrlo zanimljivo izdanje festivala, vrlo angažovano iako je svaki dosad imao istu notu, ali smo ovog puta uspeli da otvorimo čak i više tema od onih koje su umetničke. Teme koje se tiču polja performansa i normativa unutar plesa i odnosa prema telu, do političkih tema kakvi su uslovi rada u kulturi i uslovi rada za žene, umetnice i kulturne radnice. Mislimo da su to teme koje prevazilaze polje plesa, koje zapravo obuhvataju čitavu našu društvenu stvarnost i tiču se ogromnog broja ljudi. U ovom konkretnom slučaju mi smo želeli da damo primer jedne male zajednice kao što su plesna i performans, i problema sa kojima se ta zajednica sreće kada se govori o uslovima rada, a da zapravo to bude samo jedan uzorak društvenih problema oko ovog pitanja koja pokrivaju mnogo veći broj ljudi.

Efemerne konfesije/ Photo: Luka Knežević Strika
Efemerne konfesije/ Photo: Luka Knežević Strika

“Efemerne konfesije” su post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima nizom performansa fokusiranih na turbulentne emotivne relacije protagonista različitih iskustava i profesija.

U predstavi su dreg kraljice Markiza de Sada i Dekadenca, dreg kraljevi Zed Zeldić Zed, Darlin Brando i Fritz Klein, kao i lažna kraljica Johanna Helmut Kohl.

Markiza de Sada, jedna od likova u predstavi rekla je da je učešće na Kondenz festivalu u formi predstave samo još jedan način na koji se trude da skrenu pažnja na društveno – političku  stvarnost:

– Naši utisci su sasvim sigurno fantastični. Predstava je prvobitno izvedena pre oko godinu i po dana isto u Kulturnom centru Grad. To je zapravo nastavak sage, a postoje i neki drugi delovi otelovljeni u svemirskoj epopeji koju su Efemerne konfesije izvele u maju ove godine. Takođe, tu je i radio drama Efemerne audio-pinjate koju možete poslušati na lajv-strimu Radio Beograda. Učešće na Kondenz festivalu u ovoj formi je samo još jedan korak u našem zajedničkom radu i različitim narativima kroz koje pokušavamo da obradimo naše odnose, ali i društveno – političku zbilju.

Kolektiv Efemernih Konfesija insistira na hibridnoj scensko-muzičkoj formi koja ne samo da referiše na čitav spektar istorijskih primera performansa u čijem fokusu je čin preoblačenja, integriše sve oblike dreg izraza na jednom mestu, već i kritički artikuliše dnevno-političku stvarnost.

U okviru sutrašnjeg festivalskog programa (u četvrtak, 24. oktobra) od 20:00 časova u Bitef teatru, publika će imati priliku da pogleda performans “Volitant” Rite Gobi iz Mađarske, koji predstavlja stanje između “već-ne-tu” i “još-ne-tu” uvodeći nas u svet metamorfoze.

Ulaz na sve program je besplatan, a više o programu možete naći OVDE.

Efemerne konfesije/ Photo: Luka Knežević Strika
Efemerne konfesije/ Photo: Luka Knežević Strika
Previous post

Beogradski sindikalac Škabo stiže u Feedback i Basement Bar

Next post

REDITELJSKA OPSENA... Snimljene tri verzije kraja novog filma o Bondu, ni Krejg ne zna koja je prava

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *