Home»Fun»PAKLENI DVOPEK, PINGVINOVO POTPALUBLJE, ŠIKLJA NAFTA… Najbizarniji nazivi Ex-YU bendova osamdesetih (iliti dokaz koliko dobra su to vremena bila)

PAKLENI DVOPEK, PINGVINOVO POTPALUBLJE, ŠIKLJA NAFTA… Najbizarniji nazivi Ex-YU bendova osamdesetih (iliti dokaz koliko dobra su to vremena bila)

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Kada čujemo “ex YU rok”, uglavnom pomislimo na Bijelo dugme, Parni valjak, Smak, Kerber, Divlje jagode, Pankrte… ali nije to sve.

Istorija jugoslovenske rok muzike prepuna je bendova sa čudnim imenima. Iz osamdesetih smo “izvukli” njih desetak koji su imali mali ili neznatan uspeh. Ali ipak ih pamtimo. Makar po bizarnim imenima.

Carski rez

Sarajevski bend Carski rez iza sebe je ostavio samo jedan album. Njihovo prvo i jedino izdanje nosi naziv “Igrao sam na jednu kartu”, a album je objavljen 1983. godine. Centralna osoba benda bio je Šefćet Hodža, koji je bio i u Divljim jagodama kao i u bendu Vatreni Poljubac.

Čmarni ubruščići

Čmarni ubruščići bili su zagrebački studentski bend koji je izvodio protivkomunističke pesme. Ime benda nije jedino što ih je činilo posebnim. Bili su posebni i po tome što su bili pankeri bez ijednog električnog instrumenta.

Debela Nensi

Rokenrol bend iz Kragujevca, Debela Nensi, bio je svojevremeno poprilično cenjen bend. U njemu se isticao pevač i multiinstrumentalista Dragoslav Tanasković. Iako su se istakli na rok sceni, rok trajanja im je brzo istekao; na sceni su bili aktivni od 1986. do 1989. godine.

Hladna braća

Zabavan pokušaj stvaranja boy banda u osamdesetim. Zbog italo-disco stila, u Beogradu su ih prozvali “topla braća”. Bend je u svojoj kratkotrajnoj karijeri objavio LP “Poludećemo Zajedno” i singl “Loše djevojke/Sanjam O Tebi”.

Pakleni dvopek

Pakleni dvopek bio je tuzlanski hardkor pank bend koji je nastao 1986. godine i nije delovao dugo.

Pingvinovo potpalublje

Bend koji je osamdesetih u hrvatskom glavnom gradu bio etiketiran kao “zagrebački Joy Division”. Pingvinovo potpalublje bio je jedan od respektabilnijih andergraund bendova ondašnje zagrebačke scene.

Poljska ševa

Još jedan bend koji je objavio samo jedan album. Beogradski bend Poljska ševa 1989. izdao je album “Klošar i lopurda”. Koliko su danas značajni, potvrđuje činjenica da se nijedna njihova pesma ne može naći na Jutjubu.

Trobecove krušne peći

Trobecove krušne peći su zagrebački avangardni postpank bend. Nazvali su se po najpoznatijem serijskom ubici u Jugoslaviji, Metodu Trobecu.

Tvrdo srce i velike uši

Osnovani 1981. godine u Beogradu, Tvrdo srce i velike uši bend su koji je, poput još nekih s liste, objavio samo jedan album koji nosi naziv “Kaži ovom bati pa-pa”. Članovi benda bili su pevač Dragutin Savić, basista Branimir Savić, gitarista Nebojša Jovanović i bubnjar Ivan Ranković.

Panta Šiklja Nafta

Pnta Šiklja Nafta doduše nije klasičan bend, već čovek-projekat, legendarni muzičar i radnik “Jugoremedije“  Nenad Pantić, koji je završio kao korisnik narodne kuhinje u Zrenjaninu. Prvi bend zvao mu se Trio kvartet, potom je osnovao grupu Kvartet-kvintet i sabljarka, a kada je obradio čuvenu pesmu Reja Čarlsa “Georgia on my mind” i napisao tekst “Nafta u mojim mislima”, odlučio je da ime grupe promeni u Šiklja nafta. “Izmislio” je muzički stil “udrililizam”i ostao ključna figura vojvođanskog undergrounda. Iza sebe ima samo jeda, ali vredan album “The Best Of Greatest Hits” objavljen za Jugohit.

Sigurni smo da ima još dobrih primera, pa ako se stite nečeg zanimljivog, pišite u komentarima 🙂

Hl/muzika.hr

Previous post

SPLIĆANI NE SVRAĆAJU ČESTO, ALI KAD SVRATE - NAPRAVE LOM... TBF 25. oktobra u Elektropioniru

Next post

Hund objavio četvrti studijski album: Punk rock je i dalje njihov put... i na njemu (ni)su sami

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *