Home»Fun»Stripomania»Nova Festival… Strip scena bivše Jugoslavije na izložbi “Ex-Yu – Next You”

Nova Festival… Strip scena bivše Jugoslavije na izložbi “Ex-Yu – Next You”

4
Shares
Pinterest Google+

Na izložbi “Ex-Yu – Next You” , koja će biti otvorena 8. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu u okviru petog Nova Festivala, svoje radove će predstaviti 16 autora različitih generacija povezanih sa ovim prostorima na različite načine.

Oni su dali svoja viđenja fenomena “ex-Yu” i svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Odabrani autori neguju autorski izraz u stripu i prisutni su na andergraund sceni, u izdavaštvu i novinama, izložbama, a neki objedinjuju svoj rad u više medija.

Jakob Klemenčič
Jakob Klemenčič

Matija Pisačić je maturirao na temu stripa, dok je Bogdan Milošev svoje prve stripove nacrtao tek nakon odlaska u penziju.

Irena Jukić Pranjić predaje strip na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a Zograf redovno objavljuje svoje radove u listu “Vreme”.

Jakob Klemenčić jedan је od osnivača ljubljanskog časopisa “Stripburger”, dok je Simon Vučković inicijator i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore.

Crtice iz života, često sa autobiografskim referencama, karakteristične su za Borisa Stanića, Leu Kralj Jager i Marka Malka. Atanas Botev, Darko Dacović i Fransis Lutes aktivno stvaraju u više medija.

Andergraund scenom već dugo vlada Wostok, dok mu se nedavno pridružio i Ilija Jakovljević. Autorsku strip scenu u Zagrebu nedavno su obogatili i Ivan Stanišić i Zdenko Mikša.

Irena Jukić Pranjić
Irena Jukić Pranjić

Izložba organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Posetioci će moći da pogledaju radove do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.

Previous post

Metallica i San Francisco Symphony... "Memory Remains" baš zvuči moćno

Next post

Slayer za kraj priče najavio filmski i audio zapis - "Slayer: The Repentless Killogy"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *