Home»Muzika»35. Beogradski džez festival… Ekscentrični belgijski Flat Earth Society orkestar 23. oktobra u Kombank dvorani

35. Beogradski džez festival… Ekscentrični belgijski Flat Earth Society orkestar 23. oktobra u Kombank dvorani

4
Shares
Pinterest Google+
 Flat Earth Society/ Photo: Posztos Janos
Flat Earth Society/ Photo: Posztos Janos

Beogradski džez festival u svom jubilarnom 35. izdanju poklanja publici više nego obično: umesto pet, trajaće šest dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa.

Lokacije na kojima će se održati koncerti biće Dom omladine Beograda i ponovo Kombank dvorana u kojoj je publika gledala brojne nastupe tokom duge istorije BDŽF.

U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva.

Photo: Promo
Photo: Promo

Jedan od najzanimljivijih sastava na Starom kontinentu – petnaestočlani belgijski orkestar Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha nastupiće 23. oktobra u Kombank dvorani.

Muziku ovog ansambla čini neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku.

U njihovom izvođenju spajaju se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava.

Beogradski nastup održava se u sklopu velike svetske turneje kojom ovaj ugledni sastav takođe obeležava lep jubilej – dve decenije postojanja.

Orkestar, pored Petera Vermerha, čine: Benjamin Boutreur (alt saksofon), Peter Delannoye (trombon), Berlinde Deman (tuba), Thomas Mayade (truba), Bart Maris (truba), Michel Mast (tenor saksofon), Marc Meeuwissen (trombon), Marti Melia (klarinet), Kristof Roseeuw (kontrabas), Peter Vandenberghe (klavir & klavijature), Bruno Vansina (bariton saksofon i flauta), Teun Verbruggen (bubnjevi), Pierre Vervloesem (gitara) i Wim Segers (klarinet i vibrafon).

Flat Earth Society/ Photo: Phile Deprez
Flat Earth Society/ Photo: Phile Deprez

U protekle dve decenije Flat Earth Society radio je sa brojnim iskanutim gostujućim muzičarima, među kojima su Uri Kejn, Tuts Tilemans, Majk Paton (Faith No More), Džimi Tenor, Džon Vots i Ernst Rajzinger.

Pored originalnih kompozicija Vermerha, u programu imaju aranžmane muzike sa veoma širokog stilskog spektra – od radikalne dekonstrukcije Luja Armstronga i Skota Džoplina, preko Igora Stravinskog i džez standarda, do The Residents! Izvodili su i namensku muziku za pozorište i film (ozvučavanje nemih filmova Ernsta Lubiča), kao i big bend operu Vermerha.

Flat Earth Society nastupiće u Kombank dvorani posle ranije najavljenog koncerta čuvenog basiste Stenlija Klarka, a ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 dinara i važe za oba nastupa.

Dom omladine Beograda do sada je za 35. Beogradski džez festival najavio i koncerte vokalne džez dive Dajen Rivs, legendarnog saksofoniste Čarlsa Lojda, čuvenog američkog orkestra Mingus Big Band, francuskog violiniste Tea Sekaldija sa sekstetom Freaks, britanskog trubača Henrija Spensera sa bendom Juncture, portugalske grupe Axes i srpskog saksofoniste Rastka Obradovića, koji će nastupiti sa svojim norveškim kvartetom.

Kompletan program ovogodišnjeg festivala biće najavljen polovinom septembra.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda kao i na svim prodajnim mestima Ticket Visiona. Aktuelna cena vaučera je 3800 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala.

U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 dinara.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDžF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Previous post

Robert Plant dozvolio producentima indie filma "The Friend" da besplatno koriste pesme Led Zeppelina

Next post

Koncert "1000 osmeha"... Miško Plavi Trio 21. septembra na Kolarcu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *