Home»Mobil Demo Fest»PREDSTAVLJAMO ČLANOVE ŽIRIJA MOBIL DEMO FESTA –  MILAN RAKIĆ: Posvećenost, sloboda i beskompromisnost čuvaju čast urbane scene, sve drugo je laž i kalkulacija

PREDSTAVLJAMO ČLANOVE ŽIRIJA MOBIL DEMO FESTA –  MILAN RAKIĆ: Posvećenost, sloboda i beskompromisnost čuvaju čast urbane scene, sve drugo je laž i kalkulacija

6
Shares
Pinterest Google+
Milan Rakić/ Photo: AleX
Milan Rakić/ Photo: AleX

Još samo dve sedmice ostalo je bendovima da se prijave na takmičenje Mobil Demo Fest (sve detalje o prijavama možete pronaći ovde), a Headliner.rs nastavlja da vas upoznaje sa članovima žirija koji će, zajedno sa publikom, odlučiti o pobedniku i o tome koji će bend snimiti debi album za PGP RTS.

Novosađanin koji se alternativom bavi profesionalno već godinama, angažovan u MM Concerts/ Serbian Hellbangers & Grom Records/ Tmina Records. Zadužen za Explosive stage na Exitu i za gitarski zvuk na drugim binama ovog velikog festivala, urednik i voditelj radio emisija Extreme zone…  i moglo bi se još toga nabrajati, ali ako neko poznaje dušu srpske muzičke alternative i undergrounda, onda je to Milan Rakić.

Milan je odgovorio je na isti set pitanja kao i njegove kolege iz žirija, a  mladim bendovima, potencijalnim učesnicima festivala Mobil Demo Fest poručuje da stvaraju pre svega ono što ih čini ispunjenima, bez praćenja trendova i osvrtanja na tuđa mišljenja.

Milan Rakić/ Photo: AleX
Milan Rakić/ Photo: AleX

Zašto u Srbiji već 30 godina nije nastao novi veliki bend i gde smo to pogrešili?
– Rok kao buntovna i angažovana muzika koja kritikuje i opominje ovde gotovo da nikad ni nije zaživela. Uvek su takozvani rokeri, čim osete uspeh, trčali da se dodvore vlasti i na taj način dođu do još većeg kvazi uspeha i popularnosti, tj novca. Olako se zaboravljaju primarni principi i ciljevi i uljuljkava se u kolotečinu poltronstva i služenja vlasnicima medija, institucija… I nekada veliki rokeri ovde su se pretvorili u najbleđu sliku sebe samih i ozbiljnu sramotu. Sa druge strane u poslednje tri decenije ovde se aktivno i sistematski uništava zdrav kritički duh, a u takvom okruženju nema prostora za razvijanje bilo kakve ozbljne rok priče… Na kraju, živimo u globalnom kapitalističkom svetu koji je vrlo nemilosrdna okolina u kojoj opstaju samo oni koji su spremni da prodaju svaki deo sebe zarad profita…

Da li su mladi danas premalo buntovni da bi mogli da generišu energiju koju traži dobar rokenrol, odnosno urbani zvuk?
– Nisu ništa manje buntovni. Krećem se po svim postojećim underground krugovima, duh klinaca je zdrav i željan angažovanja i akcije. Na žalost nedostaju centri gde bi se sve to kanalisalo i usmerilo u pravom smeru, ali to je ponovo vraćanje na prethodni odgovor. Takođe, nova pravila danas važe, sve je brže i površnije i dubinski osećam da prosto mora da dođe do nekih suštinskih promena, pošto ovo ka čemu idemo nikako nije dobro i vrlo je destruktivno po sve.

Kako vidiš domaću urbanu muzičku scenu za 10 godina?
– Svašta se novo dešava, nastaje gomila toga dobrog. Nastaje, ali gomila toga i nestaje što je i prirodno. Imam osećaj da će se stvari iskristalisati i naravno underground scena će izneti kvalitete dalje, kao što je uvek i činila pošto u njoj važe, na svu sreću, i dalje ona ista časna pravila posvećenosti, slobode i beskompromisnosti.

Koji je najbolji savet koji bi mogla da daš bendovima koji tek počinju?
– Stvarajte pre svega ono što vas čini ispunjenima bez praćenja trendova i tuđih mišljenja. Samo ako ste najiskrenije zadovoljni vi sami sa vašim delom, tek onda ste na pravom putu. Sloboda stvaranja i plod takvog stvaranja su suština umetnosti, sve ostalo je laž i kalkulacija.

Zašto si prihvatio ulogu člana žirija na Mobil Demo Festu?
– Uvek prihvatam sve što smatram direktnom akcijom koja može nešto da promeni i pomeri. Mobil Demo Fest mi je odlična ideja koja daje šansu nekome mladom i kreativnom. Uvek ću podržati takvu i slične akcije.

 

 

Previous post

KONAČNO I MALO DOBRIH VESTI... Piter Marfi se potpuno oporavio posle infarkta

Next post

KAD SE REDITELJ "DŽOKERA" IGRA... Objavio 6 tizera koji kriju jednu malu tajnu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *