Home»Film»Palić Film Festival – “Mladi duh Evrope” na Paliću

Palić Film Festival – “Mladi duh Evrope” na Paliću

4
Shares
Pinterest Google+

Program “Mladi duh Evrope” predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang.

Prema njegovim rečima, naglasak je na kratkim i eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalim tokom poslednjih osamnaest meseci.

Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

Photo: Promo
Photo: Promo

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi. Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija “Hipnagogija” (Pierre-Luc Vaillancourt) prema rečima autora “pojačava geofizičke sile i pokreće zemaljske moći”, dok portugalski video-esej “The Best Films of 2018” Luísa Azeveda zaokružuje vrhunske filmske trenutke tokom protekle godine.

U nastavku večeri publika će moći da pogleda i britanski film “Mladi očevi: Sveti duh” (Oscar Hudson) izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film “Horizont” (Sid Iandovka, Anya Tsyrlina) koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza.

Posle njih na programu su eksperimentalni film “Transpozicija” reditelja Igora Toholja, i nemačko ostvarenje reditelja Nikite Diakura “Ružan”, koji u trominutnom trajanju prikazuje “zujanje, akrobacije, i besnilo”.

Mađarski film “Fuga ishrane” (Peter Lichter) napravljen je od 35mm celuloidnog sirovog materijala: filmskih traka koje su zakopavane u zemlju, ostavljene da trunu sa hranom, dok eksperimentalni film “Dogs, moon river and Baudelaire” srpske rediteljke Marije Kovačine prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima.

Poslednji film na programu ove večeri je francuska produkcija “Slavni govor Nikole Šovena” (Benjamin Crotty) o Nikoli Šovenu, veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova.

Photo: Promo (Palić film festival)
Photo: Promo (Palić film festival)

U ponedeljak, 22. jula na programu selekcije “Mladi duh Evrope” je austrijski film “Kavalkada” (Johann Lurf) koji se poigrava sa našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom.

Iste večeri, u okviru programa publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film “Park Chan – Wook, Amplified“ reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije “Noćni konj” (Jeroen Van der Stock).

Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira “About Eye Around” kao i film “Resonant Rust” u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode.

Hrvatski film “Planine” reditelja Hrvoslava Brkušića predstavlja zbirku slika planina pronađenih u Zora filmu, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove 1950-ih.

Jedan od od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski “Nuit” (Alexander Bayer i Grzegorz Kielawski) govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način.

Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film “Swatted” (Ismaël Joffroy Chandoutis) koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa swatting-om, fenomenom sajber-nasilja.

Decoding The IPhone/ Photo: Promo (Palić film festival)
Decoding The IPhone/ Photo: Promo (Palić film festival)

U utorak, 23. jula biće održan program “S8 Night” u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima.

(S8) predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

Filmsko veče u sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom “Himne velike Moskovske kneževine” (Dmitri Venkov) u kome se upoređuju stilovi moskovskih građevina XX i XXI veka sa elektronskim varijacijama ruske i sovjetske himne, u cilju iskazivanja istorije kroz arhitekturu i muziku.

Treba istaći i portugalski video esej “Alfonso Cuarón u boji” u kome nas meksički reditelj Luís Azevedo vodi na putovanje kroz svoje šarolike svetove.

Španski kritički film “Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom” (Christian Flores) o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola biće prikazan u okviru ove programske večeri, kao i austrijski film “Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal” u kojem rediteljka Karin Ferrari proučava tajni simbolizam nove reklame iPhone Xs-a.

Britanski film “Govor” (reditelj Steve Hawley) govori o načinu na koji političari govore, a srpski film “Intermezzo” prema opisu reditelja Saše Petrovića Zulja predstavlja “kratak užas života”.

Film mađarsko-švedske koprodukcije “Mračna komora” (Ottó Bánovits) predstavlja rekonstrukciju tragičnog događaja koji se odvijao blizu granice između Austrije i Mađarske u leto 2015. godine.

Ovo programsko veče zatvoriće belgijski film “Meli Melo” (Julian Wolf) koji oslikava život jednog društva mladih u velikom gradu.

Srpski film “Untitled” reditelja Marcosa Serafima koji nam donosi angažovane video fragmente biće prikazan u četvrtak, 25. jula, kao i nemački film “Wishing well” (Sylvia Schedelbauer), portugalski video-esej “Zaigraj igru smrti” reditelja Luisa Azeveda, koji govori o tome kako filmski ples nije uvek samo uživanje.

Francuski film “Tropi” (Mathilde Lavenne) prati priču jedne meksičke farme i pokušava da zaustavi ljude i vreme i otkrije duh izgubljenog raja.

Na programu su još i austrijski film “Voda i čišćenje” (Siegfried A. Fruhauf) i nemački film “Sec Rouge” (Kate Tessa Lee, Tom Schön) koji govori o lovu na hobotnice.

Photo: Promo (Palić film festival)
Photo: Promo (Palić film festival)

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

Previous post

Darko Rundek, Baklava i "Ruzmarin"...

Next post

Ziggy Stardust Barbika... Napravljena lutka u čast pola veka od "Space Oddity" Dejvida Bouvija

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *