Home»Film»Zvezda elektronske muzike DJ James Lavelle gost Palićkog festivala

Zvezda elektronske muzike DJ James Lavelle gost Palićkog festivala

5
Shares
Pinterest Google+
TMFM/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
TMFM/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Ovogodišnji, 26. Festival evropskog filma Palić priprema brojne novine za publiku koja će posetiti ovu oazu filma od 20. do 26. jula.

Pored rekordnog broja filmova u 15 programskih celina, posetioci će kao i prethodnih godina moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije.

Jedan od posebnih događaja tokom festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca “Man from Mo’Vax” koji govori o turbulentnom životu i karijeri ikone underground DJ scene Jamesa Lavellea.

Festival će ugostiti reditelja filma Metjua Džonsa, producenta Majkla MekMahona i glavnog protagonistu filma Jamesa Lavellea koji će popsle projekcije, 25. jula u bioskopu Abazija na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

U ovom atipičnom dokumentarcu, koji na krajnje iskren način prikazuje uspone i padove popularnog umetnika, gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu, a u filmu o Lavelleovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati izvođači (DJ Shadow, Ian Brown, Massive Attack, Grandmaster Flash, Još Hom…) koji su tokom karijere sarađivali sa njim.

James Lavelle & DJ Shadow/ Photo: Promo (Donald Milne, Festival evropskog filma Palić)
James Lavelle & DJ Shadow/ Photo: Promo (Donald Milne, Festival evropskog filma Palić)

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz eksluzivne privatne arhive umetnika.

Film “Man from Mo’Vax” je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelleovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

–  Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan Jamesu i DJ Shadowu na ovom neusiljenom i do sada neviđenom pogledu u njihove živote i na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, snimljene uspomene – kaže Metju Džouns, reditelj filma i dodaje -Voleo bih da ljudi izađu iz bioskopa inspirisani i da im prenesemo barem delić Jamesove divlje i lude sanjalačke strane ličnosti.

James Lavelle će narednog dana (26. jula) nastupiti na Paliću u okviru Summer3p festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva Palićka festivala.

Na 26. Festivalu evropskog filma Palić, od 20. do 26. jula biće prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina, a organizatori su najavili gostovanja aktuelnih evropskih umetnika svih generacija i dinamičan prateći program uz brojne radionice, izložbe i muzičke događaje.

Previous post

MUZIČKI PUTOPIS: ALICE IN CHAINS U PRAGU (SUTRA IDEMO NA TOOL...)

Next post

"Ustani i kreni"... poručili novim video singlom Urban Instinkt i Frenki

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *