Home»Kultura»Kada Župa postane velika pozorišna scena… Šesti “Bucini dani” u Aleksandrovcu

Kada Župa postane velika pozorišna scena… Šesti “Bucini dani” u Aleksandrovcu

4
Shares
Pinterest Google+

Šesti pozorišni festival “Bucini dani” biće održan od 10. do 16. juna u Aleksandrovcu.

Zamišljen kao glumački festival sa idejom da sačuva uspomenu na jednog od najčuvenijih Župljana, večitog pozorištnika Milosava Bucu Mirkovića, trag koji je ostavio u pozorišnom i književnom životu nekadašnje države kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca, tradicionalno će u šest festivalskih dana pretvoriti njegovu rodnu Župu u veliku pozorišnu scenu.

Selektorski tim je za takmičarski program odabrao pet predstava:
1. “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića (Atelje 212)
2. “Režim ljubavi” Tanje Šljivar u režiji Bojana Đorđeva (Atelje 212)
3. “Tartif” po tekstovima Molijera, autorski projekat Igora Vuka Torbice, u režiji Igora Vuka Torbice (SNP Novi Sad, Narodno pozorište Sombor)
4. “Jami distrikt” Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Centar Za Kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Think Tank Studio)
5. “Mala mađarska pornografija” po tekstovima Petera Esterhazija i režiji Nikite Milivojevića (Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, Novi Sad)

Photo: Promo
Photo: Promo

Stručni žiri u sastavu Dušanka Stojanović Glid, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić odlučiće kojim glumcima će pripasti sledeća priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu,  Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu,  Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu,  Zlatno zrno za glumačku bravuru i nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović”.

Osmišljen je i bogat prateći program iz koga izdvajamo izložbu “Umetnost glume ili traganje za istinom” Pozorišnog muzeja Vojvodine o životu i delu Svetlane Bojković, književno dešavanje “Zavičajni pesnici Buci u čast” i razgovor o aktuelnim pozorišnim temama pod nazivom “Referendum za pozorište” što je i moto ovogodišnjeg festivala.

U razgovoru će učestvovati ugledne zvanice iz sveta kulture, režiseri, glumci, pozorišni pregaoci.

Pozorišni festival “Bucini dani” organizuje se i održava se isključivo trudom i finansiranjem lokalne samouprave grada Aleksandrovca, župskih privrednika i mladih entuzijasta okupljenih oko ideje decentralizacije i promocije kulture i pozorišne umetnosti, bez finansijske podrške Ministarstva kulture.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Dani urbane kulture 7. i 8. juna u Čačku... A tamo vas čekaju: Who See, Kanda kodža i Nebojša, Atheist Rap...

Next post

Objavljen trejler za "Rolling Thunder Revue", Skorsezeov dokumentarac o Bobu Dilanu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *