Home»Kultura»Najbolje od svega. Najbolje za sve… 8. Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna u Domu omladine Beograda

Najbolje od svega. Najbolje za sve… 8. Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna u Domu omladine Beograda

6
Shares
Pinterest Google+

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 8. Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna, a posetioce očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja.

Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzivnih gostiju Fetivala, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: “Najbolje od svega. Najbolje za sve.”

Festival je otvoren i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, a publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajenih posetilaca književnih događaja.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su: David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Igi Pop najavio "Til' Wrong Feels Right", zbirku stihova, fotografija i ličnih eseja, uz komentare Debi Hari i Marka Bolana

Next post

NE PROVOCIRAJTE BOGA METALA... Frontmen Judas Priesta šutnuo telefon iz ruku fana u prvom redu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *