Home»Kult»SEĆANJE NA KRALJA ROMSKOG BLUZA… Besplatan festival u Nišu na godišnjicu smrti Šabana Bajramovića

SEĆANJE NA KRALJA ROMSKOG BLUZA… Besplatan festival u Nišu na godišnjicu smrti Šabana Bajramovića

4
Shares
Pinterest Google+
Šaban Bajramovič/Photo: facebook
Šaban Bajramovič/Photo: facebook

Godišnjica smrti legendarnog pevača Šabana Bajramovića biće obeležena 8. juna u Nišu besplatnim koncertom bendova Crne mambe, Apsolutno romantično i trubača Nebojše Sejdića na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

Ovo je drugi put zaredom da Nišlije obeležavaju godišnjicu smrti kralja romske muzike i jednog od, po oceni stranih medija, najboljih bluz pevača na svetu koji je preminuo 2008.godine. Od ove godine ovaj jubilej i zvanično nosi naziv “World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)” sa tendencijom da u budućnosti preraste u pravu feštu svetske i romske muzike.

Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar. Prošle godine je ova manifestacija u amfiteatru na nišavskom keju okupila nekoliko hiljada ljubitelja muzike, dok će se ove godine održati na, po mnogima, još lepšoj lokaciji – na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Komponovao oko 700 pesama

Šaban je preminuo 8. juna 2008. godine nakon srčanog udara u 72. godini života. U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobegao iz vojske, pa je kao dezerter osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku gde je i počeo da se bavi muzikom. Prvu ploču je snimio 1964. godine, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko sedam stotina pesama. Više od dvadeset godina je bio na čelu grupe Crna mamba sa kojom je obišao pola sveta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom sveta. Snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem “Anđeo čuvar” (1987), sa Milanom Jelićem “Nedeljni ručak” (1982), sa Stoletom Popovim “Ciganska magija” (1997).

Noseća muzička snaga festivala je orkestar Crne mambe koji nastavljaju tradiciju benda sa kojima je svojevremeno nastupao Bajramović i koji, predvođeni Nebojšom Saitovićem Saitom vrlo brižno čuvaju od zaborava njegovu vrstu muzike, a ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti bend Apsolutno romantično iz Novog Sada koji je poznat po svojim autorskim delima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića, što će biti poseban užitak za sve posetioce manifestacije.

– Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre – kaže Nebojša Saitović, frontmen Crnih mambi i jedan od organizatora festivala.

Crna mamba/Photo: facebook@Apsolutno romantično/Photo: facebook@Neša Saita i Mamba Black
Crna mamba/Photo: facebook@Apsolutno romantično/Photo: facebook@Neša Saita i Mamba Black

Umetnički direktor festivala Kariman Alijević kaže i da je nastup Mambi sa svetski poznatim bendom Gipsy Kings prošlog leta pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

Uvertira koncertu je tribina koja će se održati dan ranije u Niškom kulturnom centru.

– Plan nam je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala – u Niškom kulturnom centru planirana je tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe Apsolutno romantično i Crne mambe, napominje Alijević.

Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar, ulaz za sve posetioce će biti besplatan.

 

 

Previous post

Bana predstavila lyric video za "Your Lies"... Debi EP stiže 21. juna

Next post

Slobodan Kokan Popović (Zvuk ulice): Svaka različitost je bunt

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *