Home»Kultura»Sve je spremno za 16. Noć muzeja… Mira Karanović, Boki Perić, Miloš Vlalukin, Jelena Stupljanin… preporučuju omiljene lokacije

Sve je spremno za 16. Noć muzeja… Mira Karanović, Boki Perić, Miloš Vlalukin, Jelena Stupljanin… preporučuju omiljene lokacije

4
Shares
Pinterest Google+
Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Ovogodišnja Noć muzeja će u subotu, 18. maja, od 16:00 časova do ponoći, dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od šezdeset lokacija širom grada.

Više od četrdeset gradova širom Srbije spremno je za najlepše majsko veče koje, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava. Šesnaesta po redu Noć muzeja ove subote izazvaće svoje posetioce neobičnim izložbama, velikim svetskim, ali i domaćim umetnicima, otvaranjem nekih novih, ali i onih pomalo zaboravljenih prostora.

U pauzama snimanja popularnih serija i filmova ili kada odmaraju od dasaka koje život znače, domaće glumice i glumci vole da provode vreme u muzejima. Zbog toga ne treba da vas iznenadi ako neke od njih sretnete ove subote u 16. Noći muzeja.

Muzej nauke i tehnike/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Muzej nauke i tehnike/ Photo: Promo (Noć muzeja)

– U Muzeju nauke i tehnike ove godine čeka vas nekoliko izložbi, od kojih je meni svakako najzanimljivija ona vezana za polarnu svetlost – poručuje jedan od naših najpopularnijih mladih glumaca Bojan Perić i dodaje:
– Oduvek me je fascinirala ta pojava i jedva čekam da saznam sve o njoj, kao i da je doživim baš tu, na Dorćolu, u našem kraju. Uz malu pomoć nauke, naravno. Obavezno ću pogledati i izložbu Analogno-digitalno, jer me fascinira na koji način je tehnologija menjala naše živote nekada, a kako to čini danas. A najlepše ću ostaviti za kraj – Muzej igračaka! On me vraća u srećno detinjstvo kada mi je za sreću bila dovoljna i igračka sa pijace. Posetite i vi ovaj šareni muzej i pokažite dece šta je nekada značilo igrati se i maštati.

 Festival Svetlosti/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Festival Svetlosti/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Legendarna srpska glumica Mirjana Karanović za posetioce ovogodišnje Noći muzeja ima više nego zanimljivu preporuku:
– Za ovu Noć muzeja posebno vam preporučujem da posetite Bitef teatar, koji prvi put otvara svoja vrata u ovoj manifestaciji. Sa ponosom sam igrala, i dalje igram, na daskama ovog pozorišta i vrlo dobro znam kakve sve priče krije ova zgrada i koliko one mogu da vam budu zanimljive. Ovo naše pozorište zapravo je divan, uzbudljiv i više nego živ svet koji svakim svojim metrom odiše slobodom, zbog čega se Bitef teatar odlično uklapa u ovogodišnju temu Noći muzeja, koja jednostavno glasi – sloboda. Ovo će biti i prava prilika da se upoznate sa životom i delom jedinstvene Mire Trailović, osnivačice Bitef teatra, i da razumete koliko je bilo važno, i veoma teško, za jednu ženu da pomera granice slobode u pozorišnom, muškom svetu. Zato otvorite oči u Noći muzeja, na svakom koraku Bitefa čekaju vas neverovatne priče o slobodi.

Njen kolega, glumac Miloš Vlalukin, ima pak svoje favorite:
– Naš grad je svetska metropola, čuvamo nasleđe iz svih delova sveta i perioda istorije. Moja preporuka je da posetite Vojni muzej. Na platou ispred muzeja se možete oprobati u viteškoj veštini – mačevanju.  Zgodno je da saznate šta smete, a šta ne smete da prenesete preko granice, zato posetite specijalnu izložbu u UK Stari Grad – Granice (ne)mogućeg – priče sa carine. A ako vas privlači upoznavanje sa različitim kulturama, obavezno posetite Muzej afričke umetnosti.

Inspirisana slobodom, temom ovogodišnje Noći muzeja, glumica Jelena Stupljanin preporučuje svim posetiocima da u Noći muzeja posete Galeriju ULUS-a u gde ih čeka putovanje u hipi-eru!

– Izdvojila bih izložbu Vudstok – poslednja utopija kojom će i Beograd, zajedno sa celim svetom, obeležiti pola veka od kultnog muzičkog festivala. Posebno mi je drago što će na ovoj izložbi biti reči o najrazličitijim uticajima Vudstoka koji su prevazišli granice muzike i umetnosti. Bila je to zaista poslednja utopija u kojoj se sloboda mogla osetiti na svakom ćošku. Biće mi drago da publika  Noći muzeja, makar na jedno veče, oseti taj duh.

Muzej jugoslovenske kinoteke/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Muzej jugoslovenske kinoteke/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Glumac Milan Marić oduševljen je Jugoslovenskom kinotekom i njenom raskošnom kolekcijom za koju smatra da treba da služi na ponos svima nama.

– Kinoteka je moja preporuka u Noći muzeja i to iz više razloga! Na početku, zbog toga što ćete moći sebi da date oduška i svojih hrabrim korakom razbijete stakleni pod. Ali bez straha, samo napred! U pitanju je zapravo umetnički rad čuvenog italijanskog skulptora Alfreda Pirija koji se nakon Rima, Firence, Bolonje i drugih gradova sprema da izazove našu publiku. Osim toga, moći ćete da pogledate i šta je sve zabeležio naš čuveni reditelj Slobodan Šijan dok je tragom Alfreda Hičkoka povezivao Beograd i Holivud! Prava poslastica za sve nas filmofile.

SIV/ Photo: Promo (Noć muzeja)
SIV/ Photo: Promo (Noć muzeja)

I njegov kolega Marko Janketić već pravi svoj plan za subotnju avanturu:
– Ja ću ovu Noć muzeja iskoristiti da posetim Palatu Srbije, nekadašnju Zgradu Savezno-izvršnog veća (SIV), jer za širu javnost ona retko otvara svoja vrata. A još je ređa prilika da je upriličena vođena tura kroz šest raskošnih salona, koji predstavljaju najbolje od svih šest nekadašnjih jugoslovenskih republika. Bilo da volite istoriju, arhitekturu ili umetnost, mislim da je sa ovim beogradskim draguljem nema greške. Uz to, sigurno ću da prošetam i do UK Stari grad, da proverim šta je to pripremila Uprava carina Republike Srbije. Njihova izložba donosi prave istinite priče sa graničnih prelaza koje često imaju obrte dostojne najboljih krimića! To se ne propušta!

U ogledalu/ Photo: Promo (Noć muzeja)
U ogledalu/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Zvezda brojnih poznatih serija Vaja Dujović svoj obilazak muzeja počeće u Etnografskom muzeju gde posetioce čeka izložba neverovatnih ogledala.

– Neka od tih ogledala stara su i po ceo vek, a saznaćete nešto više i o tome kakvu su ulogu ogledala imala u našoj tradiciji, običajima, svakodnevnom životu… Osim toga, preporučila bih i obilazak Fakulteta muzičke umetnosti, gde bi trebalo da se upoznate sa velikim Petrom Stojanovićem. Reč je o našem najplodnijem i najobrazovanijem kompozitoru kog smo nepravedno zaboravili. Dođite na Noć muzeja da otkrijte nova-stara lica!

Spoj izvođačkih umetnosti, književnosti nauke inspirisao je glumca Vučića Perovića:
-Ove Noći muzeja posetioci će imati priliku da pogledaju po mnogo čemu jedinstven performans reditelja Nikole Zavišića. U pitanju je The Box 2.1, koji će svoja izvođenja u Paviljonu Cvijeta Zuzorić imati kako za najmlađu, tako i za nešto stariju publiku. Toliko pokreta, boja, naučnih trikova, lasera i svetlosnih efekata upregnuto je da bi vas na kratko prebacilo u neku sasvim novu dimenziju kojom na sve strane odjekuju Njegoševe reči iz “Luče mikrokozme”.

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 dinara dok će na dan manifestacije koštati 500 dinara.

Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Visiona.

 

 

Previous post

IMAMO NOVOG BETMENA... Robert Patinson u ulozi legendarnog superheroja

Next post

"ROCKETMAN" SLEĆE U BEOGRAD 30. MAJA... Fantastična storija o životu Eltona Džona ispričana kroz njegove pesme

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *