Home»Muzika»KEKIN: Nekad su ovim prostorima hodali giganti, a sada oportunisti i beskičmenjaci…

KEKIN: Nekad su ovim prostorima hodali giganti, a sada oportunisti i beskičmenjaci…

7
Shares
Pinterest Google+
Mile Kekin/Photo: facebook@milekekinofficial
Mile Kekin/Photo: facebook@milekekinofficial

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana pobede nad fašizmom, u Banjaluci će 8. maja na tvrđavi Kastel biti održan centralni muzički događaj “Živjeti slobodno”, na kojem će nastupiti bendovi Hladno pivo, Brkovi i Goblini.

Cilj ovog događaja je da kod mladih ljudi razvije vrednosti za njegovanje tradicije antifašizma. Ovaj događaj u poslednjih šest godina realizacije je okupio veliki broj mladih ujedinjenih u ovoj ideji, te kroz brojne kulturno-obrazovne sadržaje, muzičke koncerte, predstave, promocije i panel diskusije s interesantnim učesnicima, omogućio im da razviju svest i pozitivnu ideju u očuvanju antifašističkih vrednosti.

Tim povodom u razgovoru za Nezavisne frontmen Hladnog piva Mile Kekin govori o najavljenom nastupu, oblicima fašizma koji se javljaju u modernom društvu, kolegama s kojima će podeliti pozornicu, kao i o radu na novim pesmama Hladnog piva.

Ovaj festival slavi Međunarodni dan pobede nad fašizmom. Koliko je, po vašem mišljenju, bitno obeležavanje ovog praznika?
– Malo sam skeptičan u vezi s tom pobedom nad fašizmom kad vidim Trampa, Orbana, ali i ove naše regionalne lidere, koji svi koketiraju s fašizmom. Više nisam siguran ko je tu na kraju po**šio. Ipak, mislim da je bitno mlade podsetiti kakvo je to zlo bilo i da su nekad ovim prostorima koračali giganti i idealisti, a ne oportunisti i beskičmenjaci.

Da li smatrate da postoje neki oblici fašizma u današnjem vremenu i koliko su oni opasni po moderno društvo?
– Ekstremna desnica je u porastu u celoj Evropi. Sljubila se s teoretičarima zavere, verskim radikalima i “fake news” portalima. Fašizam je opasan jer narodu daje jednostavni odgovor za jednostavno pitanje koje glasi: Zašto meni u životu ne ide, zašto nemam, zašto živim jadno? Fašizam odgovara: Svi drugi su ti krivi. Nije stvar u tebi koji svake četiri godine biraš još gori šljam da te vodi, koji si neuk i koji veruješ u sve što pročitaš, krivi su svi drugi, ti si žrtva zato uzmi oružje, postani osvetnik – “make your country great again”.

Vaš bend je proslavio 30 godina rada na sceni. Kada pogledate unazad, da li postoji nešto što biste promenili?
– Promenio bih ime. Dao bih sebi neki cool pseudonim. Zvao bih se, recimo, Miles, ili Lemi, ili Roki, možda i Mike. Tako bih možda odškrinuo vrata međunarodnoj karijeri i svoje pare zarađivao na svim kontinentima.

HL/ Izvor: Nezavisne

Previous post

OPET SE IGRAJU VATROM... Stiže Coca-Cola sa ukusom kafe

Next post

Sting i Džimi Felon u svemirskim odelima u parodiji na "Walking on the Moon"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *