Home»Fun»Da li znate šta su “vulture capitalism” i “gig economy”…? Američki rečnik Merriam-Webster dodao 640 novih reči i definicija

Da li znate šta su “vulture capitalism” i “gig economy”…? Američki rečnik Merriam-Webster dodao 640 novih reči i definicija

4
Shares
Pinterest Google+
Merriam - Webster Dictionary/Photo: YouTube printscreen
Merriam – Webster Dictionary/Photo: YouTube printscreen

Američki rečnik Merriam-Webster (Merijam-Vebster) dodao je 640 novih reči i definicija, odrazivši promenu upotrebe engleskog jezika.

“Snowflake” (pahuljica) sada se može reći za nekoga ko je preosetljiv, a reč “stan” odnosi se na opsesivnog obožavatelja.

U rečniku se sada tako mogu naći sintagme poput “garbage time” (doslovno: vreme smeća) što označava završni deo sportske igre u kojoj jedna strana ima nedostižnu prednost.

“Screen time” odnosi se na količinu vremena koju neko provodi gledajući u ekran mobilnog telefona ili tableta.

Promenljiva priroda poslovnog sveta takođe je uticala na rečnik, koji sada uključuje izraz poput “gig economy” (gig ekonomija) koji se odnosi na kratkotrajni ili privremeni rad plaćen po obavljenom poslu, i “vulture capitalism” (lešinarski kapitalizam) koji se odnosi na agresivnu kupovinu preduzeća u problemima.

– Engleski jezik nikada ne spava, a ne spava ni rečnik – saopštio je Merijam-Vebster.

– Svaka reč ide svojim putem u svom tempu pre nego što njena upotreba postane dovoljno raširena da bude uključena u rečnik – navodi se.

HL/Izvor: Hina/dpa

 

Previous post

Robert Smit neće da bude vitez: Radije bih odsekao sebi ruku nego da primim titulu od kraljice

Next post

OPET SE IGRAJU VATROM... Stiže Coca-Cola sa ukusom kafe

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *