Home»Muzika»NAJČUDNIJA SVETSKA DŽEZ “FAMILIJA” STIŽE U BEOGRAD… Snarky Puppy, trostruki dobitnici Grammy nagrada, na Kalemegdanu 23. juna

NAJČUDNIJA SVETSKA DŽEZ “FAMILIJA” STIŽE U BEOGRAD… Snarky Puppy, trostruki dobitnici Grammy nagrada, na Kalemegdanu 23. juna

4
Shares
Pinterest Google+
Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions
Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions

Prvi put u ovom delu sveta, planetarno poznati bend i dobitnik tri Grammy nagrade, Snarky Puppy, održaće koncert na teniskim terenima na Kalemegdanu, 23. juna, u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffé Sessions.

Snarki Papi osnovao je 2003. godine basista i kompozitor, Majkl Lig. Bend je započeo svoju karijeru svirajući u podrumu picerije, i nikada nisu prestali da sviraju.

Čitavih 10 godina bili su nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan Grammy nagradama i drugim prestižnim priznanjima koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih džez kolektiva. Nikada ne odustajući od svoje ljubavi prema onome što rade, izjavili su:

Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions
Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions

– Muzika mora da bude stvar koja te tera da guraš dalje. Ukoliko ti je potrebno da drugi ljudi odrede vrednost tvojoj umetnosti – bilo da su u pitanju mediji, javnost, industrija, ili bilo ko drugi – u startu si se pripremio za neuspeh.

Snarky Puppy se zapravo ne može nazvati “bendom”. Reč je o muzičkom kolektivu kroz koji je, od trenutka njegovog nastanka, prošlo između 30 i 40 članova. Veći broj tih članova je i dalje u regularnoj rotaciji. Snarky Puppy najčešće nastupa u grupi od 8 do 10 muztičara, a u Beogradu nastupiće u svom punom sastavu, što garantuje da Srbiju očekuje pravi spektakl.

Ipak, Rolling Stoun magazin opisuje ih kao jedan od najsvestranijih bendova današnjice, koji može da se prilagodi svakom žanru. Predstaviti Snarky Puppy kao džez, fjužn ili džem bend bilo bi nepotpuno, jer, iako ih određeni elementi svrstavaju u svaku od pomenutih kategorija, oni suštinski ne pripadaju nijednoj. Prihvatićemo savet New York Timesa da ne pokušavamo da odredimo sve ono šta Snarky Puppy nije, već da se prepustimo onome što jeste.

Članovi benda poznati su pod nazivom “The Fam”, i upravo ta bliskost jeste njihova najveća odlika na sceni. Sreća prilikom zajedničkih nastupa, konstantna improvizacija i unošenje novih elemenata u svaki nastup, razlog je njihovog neizmernog uspeha. I sam Majkl se divi načinu na koji njihova muzika živi na sceni:

– Obožavam da se prepustim i vidim u kom smeru će se pesme razviti iz večeri u veče. One se toliko menjaju – gotovo kao da gledaš dete kako odrasta.

Pored zajedničkih koncerata u ovom sastavu, svaki član benda ponaosob sarađuje sa drugim fenomenalnim muzičarima na svojevrsnim projektima, albumima i koncertima, što njihovu energiju čini još jačom kada se pojavi cela “familija”. I sam Majkl ističe kako je ono što on najviše ceni njihov način na koji se prepuštaju improvizaciji, dolazeći iz večeri u veče do granica neprepoznatljivosti istih kompozicija, a pritom zadržavajući poštovanje prema suštinskom sadržaju samog dela. Svaki koncert smatraju zasebnim iskustvom i novim projektom, dopuštajući muzici da konstantno raste, diše i razvija se.

Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions
Snarky Puppy/Photo: Barcaffe Musicology Sessions

Ovaj kolektiv otvorenih ruku prima uticaje najrazličitijih tradicija, imajući u svom sastavu muzičare iz različitih pozadina. Implementirajući svaku raznovrsnost, kreiraju jedinstveni sadržaj koji prenose na koncertima.

Majkl Lig je već nastupao u Beogradu sa svojim drugim bendom, Bokanté, prilikom čega je istakao kako je reakcija publike bila izvanredna, te dodao da jedva čeka da, u punom sjaju, postavi svoj projekat, Snarky Puppy, pred srpskom publikom.

Koncertom Snarky Puppy završiće se još jedna uspešna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffé Sessions, koja je dovela neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara u Beograd.

Previous post

Ležala sam u svom stanu u Njujorku, okružena bubama, ogledalima i kokainom... Lejdi Gaga u novoj biografiji prvi put progovorila o svojoj zavisnosti

Next post

IZNENAĐENJE... Džejson Momoa posle sedam godina obrijao bradu... i to uživo, usred pustinje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *