Home»Film»Istina o najpoznatijem filmskom silovanju… Šta se stvarno desilo na simanju “Poslednjeg tanga u Parizu” i čemu je služio puter

Istina o najpoznatijem filmskom silovanju… Šta se stvarno desilo na simanju “Poslednjeg tanga u Parizu” i čemu je služio puter

4
Shares
Pinterest Google+
Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo
Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo

Režiser Bernardo Bertoluči je umro prošle godine u 77. godini, a glumac Marlon Brando bi ovih dana napunio 95. Uprkos brojnim nagradama koje je tokom karijere osvojio i filmovima koji su ušli u istoriju kinematografije, scena silovanja iz “Poslednjeg tanga u Parizu” iz 1972. Bertolučiju je zagorčala poslednje godine života.

Pol, kog u filmu glumi tada 48-godišnji Marlon Brando, siluje Džini. Nju je glumila 19-godišnja Marija Šnajder. Siluje je otpozadi, koristeći parče putera umesto lubrikanta. U intervjuu iz 2007. za Daily Mail Šnajder je rekla da ta scena nije bila u originalnom scenariju i da su joj za nju glumac i reditelj rekli malo pre snimanja.

Scena je izuzetno nasilna i uznemirujuća, Pol udara Džini i penetrira u nju dok ona plače.

– Bila sam tako ljuta. Osećala sam se poniženo i da budem iskrena, kao da su me pomalo silovali i Brando i Bertoluči – rekla je svojevremeno Šnajder.

Režiser je priznao da su Mariji za puter rekli u poslednjem trenutku jer je želeo da njen bes i poniženje budu stvarni na ekranu.

Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo
Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo

Ipak, važno je naglasiti još nešto.

Brando nije silovao glumicu. Da, ona je bila ponižena i našla se u jezivoj situaciji, što je nedopustivo. Ali važno je naglasiti da silovanja nije bilo, Brando nije bio go, seks je simuliran. Brojni mediji i javne ličnosti su ipak pohrlili da objave da je glumac u dogovoru sa režiserom zaista silovao, što je donelo potpuno drugačiju konotaciju.

“Poslednji tango u Parizu” je priča o vezi starijeg udovca i mlade žene koji se upoznaju dok razgledaju stan koji se izdaje u Parizu. Scena silovanja je negde na polovini filma, kada su Pol i Džini već ljubavnici, ali Pol postaje izuzetno nasilan – i psihički i fizički. Jednog dana Džini dolazi u stan, on joj kaže da donese parče putera iz kuhinje. Onda je siluje analano, koristeći puter kao lubrikant.

Iako u prvoj ruci nije bilo te scene, ona je uneta u scenario, i Bertoluči, Brando i Šnajder su razgovarali o njoj. Ono što je sporno i što Marija nije znala je da će u njoj biti – putera.

Svakako da je reakcija Marije Šnajder i njenog agenta trebalo da bude još jača, da je bila logična i tužba protiv produkcije, reditelja i glumca zbog zloupotrebe. Ipak, hiljadama žena širom sveta koje su svake godine silovane i koje prolaze kroz jezive traume sigurno nije prijatno da slušaju o simuliranom silovanju od pre 47 godina. Posebno kada guglanjem saznaju da su Marija Šnajder i Marlon Brando ostali prijatelji do njegove smrti 2004. godine.

HL/Izvor; moizz,rs

Previous post

ODBROJAVANJE... Ovakav promo spot za finalnu sezonu "Game of Thrones" niko nije očekivao

Next post

PREMIJERA: "Dead End"... Devojke iz Nemesisa objavile novi spot

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *