Home»Kult»HRVOJE HORVAT: AZRA JE BILA ALTERNATIVA, a Štulić je Greta Garbo jugoslovenske rok scene

HRVOJE HORVAT: AZRA JE BILA ALTERNATIVA, a Štulić je Greta Garbo jugoslovenske rok scene

7
Shares
Pinterest Google+
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Novinar i muzički kritičar Hrvoje Horvat gost je Beograda gde promoviše svoju knjigu “Štulić: biografija” u izdanju zagrebačkog Večernjeg lista.

Horvat je zaokružio provokativni životni put famoznog lidera “Azre” Branimira Džonija Štulića: od detinjstva u Skopju, Jastrebarskom i Ninu, do dolaska u Zagreb i studija na Filozofskom fakultetu i jedinstvenog uspeha s pesmama koje je napisao do raspada Jugoslavije.

Štulić: biografija, cover
Štulić: biografija, cover

Brojne analize, izjave, intervjui, sećanja kolega i saradnika, kao i Štulićevi neobjavljeni rukopisi i privatne fotografije, povećavaju autentičnost Horvatove knjige. Istovremeno, ona je širi politički, društveni i kulturološki kontekst, u kome, jedan od najboljih kompozitora i tekstopisaca svih vremena, pevač i gitarista s Azrom, je živeo i radio.

Svojim odlaskom u Holandiju, (p)ostao je retko dosledan primer vlastitog stiha “jednog dana nema me da nikada ne dođem”.

Horvat je 2005. godine objavio knjigu “Fantom slobode” o Štuliću.

Nakon toga kako kaže za Tanjug, javljali su mu se Štulićevi rođaci, prijatelji, saradnici…

– Oni su mi ispričali sjajne priče koje se nisu našle u knjizi “Fantom slobode”…Kako je ta prva knjiga rasprodana, mnogi su me nagovarali da napišem nastavak storije o lideru Azre i tako je nastala knjiga” Štulić: biografija” – kazao je Horvat i dodao da mu je trebalo 10 godina da sve elemente nove priče o Štuliću sabije u jednu celinu.

– Knjiga je kompletna i sadrži mnogo informacija o Štuliću sve do današnjih dana. Kao klinac sam sa 15, 16 godina gledao oko 40 koncerata Azre u Zagrebu kada se događao “Novi talas”. Bila je to inicijalna kapisla koja me je zapalila u klinačkom dobu. Osećao sam da se nešto važno događa i sve do danas pratio sam Štulićev stavaralački opus i životni put – kazao je Horvat.

Cenjeni muzički kritičar kaže da je veliki uspeh Azre bio zasnovan u velikoj popularnosti benda kod običnog naroda.

– Azra je prodavala po 200 ili 300 hiljada ploča. Danas je to nemoguće. Azra i Riblja čorba su donosile sasvim novu poetiku na jugoslovensku rok scenu. Džonijeva Azra je bila alternativa koja se dopala ljudima i krucijalno uticala na glavne tokove jugoslovenskog rokenrola – kazao je Horvat.

Prema njegovim rečima Stulić je od 1979 do 1984. godine snimio svoje najbolje pesme.

– Štulić je u tom periodu napisao 107 pesama i Azra je bila na neprekidnoj turneji. Mnoge od tih pesama su bile remek-dela koje danas jednako dobro komuniciraju sa klincima u doba neo-liberalizma kao što je to bio slučaj u vremenu moje mladosti i okvirima sivog socijalizma. Džonijeva pesnička istina je uvek pesnička istina – rekao je Horvat i naglasio da je priča o Štuliću ostala jednako zanimljiva i posle rapada Jugoslavije i njegovog odlaska u Holandiju.

– On je postao neka vrsta Grete Garbo jugoslovenske rok scene. Svi ga svojataju i svi bi želeli da se vrati. Štulić je zadržao sve do danas poziciju čoveka koji je otišao i rekao dosta. Ima nešto što drugi nemaju jer je ostao dosladan u veri da je napravio odličan izbor odlaskom u Holandiju. Kada se Jugoslavija raspala Sttulićev unutrašnji svet se razrušio. Nijedan rok autor te generacije nije ostao u toj meri uticajan kao Štulić sve do danas. Paradoks je da Štulić za tih 30 godina nije napisao novu pesmu – zaključuje Horvat.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

ČISTA FANTAZIJA... UZ MALO AKROBACIJE: Dvojac Sofi Tukker novim spotom najavio drugi album

Next post

Bohemija predstavila novi album "Nasmeši se i reši se?"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *