Home»Muzika»Thievery Corporation 26. juna na Tašu

Thievery Corporation 26. juna na Tašu

4
Shares
Pinterest Google+
Thievery Corporation/ Photo: Jen Maler
Thievery Corporation/ Photo: Jen Maler

Svetska muzička atrakcija Thievery Corporation održaće veliki letnji koncert u Beogradu 26. juna na stadionu Tašmajdan.

Beograđane očekuje zvučni i plesni spektakl moćne, mnogoljudne live postave benda Thievery Corporation čiji je osnivač, producentski i autorski duo – Rob Garza i Erik Hilton, zaslužan za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike oplemenjene zvukom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosanove. Što se i čuje u pesmama “The Richest Man In Babylon”, “Sweet Tides”, “Lebanese Blonde”, “Until the Morning”, “Letter To the Editor”…

– Ponekad ljudi pretpostave da će to biti neki chill out, hotel loungey vibe. Ali onda kad dođu na naš nastup u stvarnosti dobiju nešto što poseduje energičnost i intenzitet. Nešto što ima dosta energije – objašnjava Garza koncertnu privlačnost i moć Thieveryija.

U svetu muzike ovaj američki sastav je fenomen za sebe. Kako drugačije objasniti planetarno uspešnu karijeru bez radijskih hitova, visokobudžetnih spotova i podrške velikih diskografskih kuća, a opet sa koncertima širom sveta, uz hedlajnerske nastupe na mega festivalima kao što su Coachella i Lollapalooza, kao i milionskim tiražima albuma i pregledima na YouTubeu?

Thievery Corporation/ Photo: Facebook @arsenalfest
Thievery Corporation/ Photo: Facebook @arsenalfest

Intenzivno muzičko istraživanje je suština Thievery Corporation projekta kog su Garza i Hilton započeli u Vašingtonu debi albumom “Sounds From the Thievery Hi-Fi” (1996), kada su ih pomalo povezivali sa svežom britanskom trip-hop scenom.

Na idućem “Mirror Conspiracy” (2000) vokalno su im pomogli i Bebel Gilberto i Pam Briker, a slede “The Richest Man in Babylon” (2002) i “The Cosmic Game” (2005), gde su im saradnici Peri Farel, Vejn Kojn i Dejvid Brn.

Kompilacija “Versions” (2006) donosi Thievery remikse pesama imena kakva su Sara Meklahlan, Astrud Gilberto,The Doors…

Iz želje da nadrastu reputaciju ambasadora downtempo scene, Garza i Hilton počeli su da “kuvaju” subverzivne snimke koji su odavali njihovu strast ka društvenom aktivizmu, a što se čuje na albumima “Radio Retaliation” (2008) i “Culture of Fear” (2011).

Posle odavanja počasti bosanova uticajima na “Saudade” (2014), Thievery Corporation su duboko zaronili u klasične rege i dab zvuke Jamajke na “The Temple of I & I.” (2017) i zatim na “Treasure from the Temple” (2018).

– Nikad nismo pokušavali da nađemo mesto u “muzičkoj industriji”. Počeli smo da stvaramo muziku u (klubu) Eighteenth Street Lounge sa slučajnim komadima muzičke opreme među gajbama sa pićem. Pristup muzici kao producentski duo dopustio nam je da se nikad ne osetimo ograničenima na samo jedan određen zvuk, pa smo prešli mnoge fascinantne muzičke predele – objašnjava Garza.

Ulaznice za koncert Thievery Corporation možete da nabavite po pretprodajnoj ceni od 2.000 dinara (odvojeni su parter i tribine) preko prodajne mreže Ticket Visiona.

Previous post

ONI SU CRNI SRBI IZ AMERIKE... i na EXIT dolaze da repuju o rintanju, rakiji i Jokiću!

Next post

Londonska faza Discipline prvi put na vinilu... Stiže nam 13. aprila kao jedinstveno Record Store Day izdanje

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *